Izabrani Selektori 35. FFHN-MFF
Nakon analize prijava i razgovora sa kandidatima, Savjet je donio sledeće odluke:

·         Za selektora programa studentskog filma bira se Maja Todorović (Herceg Novi / Beograd). Maja Todorović je završila osnovne i master studije na FDU Beograd i scenarista je uspješnih projekata TOMA, AJVAR, DUG MORU (2. sezona)… U ranijim izdanjima festivala je bila angažovana na nekoliko pozicija, te selektor ove selekcije na prošlom izdanju. Njen plan daljeg angažmana je značajnija pažnja u pravcu programa studentskog filma i integracija ovog programa sa eminentnim gostima i mogućnošću njihovog angažmana (masterclass, radionice…) u pravcu studenata.

·         Za selektora programa dokumentarnog filma bira se mr Sead Šabotić (Nikšić), dipl. reditelj i master dokumentarnog filma (FDU Cetinje i FDU Beograd). Šabotić je autor više dokumentarnih filmova, među kojima se izdvajaju nagradjivani projekti Blizanci satkani od sna i Revolucionarni dom. Učesnik je brojnih medjunarodnih festivala i radionica. Šabotićev plan daljeg angažmana ide u pravcu afirmacije recentnih primjera savremene dokumenarističke scene, sa ciljem da selekcija bude autentična, autorski nastrojena i da predstavlja presjek autorskog pristupa u savremenoj dokumenaristici.

·         Za selektora programa igranog filma izabrana je dr Jelena Mišeljić (Herceg Novi), producent, predavač na FDU Cetinje, članica Evropske filmske akademije i nekadašnji Programski direktor ovog festivala. Producirala je nekoliko međunarodno nagrađivanih filmova i ima zvanje doktorke nauka teorije umjetnosti i medija. Tokom 2017. i 2018. godine bila je i programska direktorka Filmskog festivala Herceg Novi. Jelenin plan daljeg rada i fokus selekcije dugometražnog igranog filma je na promociji regionalne i svjetske kinematografije, posebno otvarajući prostor za filmove koji njeguju autentičan umjetnički senzibilitet, hrabar pristup društvenoj stvarnosti, filmskom jeziku i produkciji, sa akcentom na predstavljanju presjeka savremenih poetika i izraza.

·         Selektor programa Mreže festivala (nove programske cjeline koju od prošle godine zajedno rade četiri regionalna festivala) će i dalje biti reditelj Ivan Bakrač, donedavni selektor takmičarkog programa.

Savjet je definisao novi termin održavanja Festivala, u skladu sa zahtjevom grada Herceg Novog, da to bude kraj avgusta. Ove godine, shodno navedenom – Festival će se održati od 22-28. Avgusta, u svojevrsnom jubilarnom izdanju – 35 godina Festivala.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga