• Početak
  • Vijesti
  • Naš grad
  • Izazov kako obezbijediti četiri miliona eura za arheološka istraživanja tvrđave Španjola

Izazov kako obezbijediti četiri miliona eura za arheološka istraživanja tvrđave ŠpanjolaFoto: UNDP

– Sada znamo kako će izgledati taj budući projekat tvrđave Španjola koja će dobiti svoju prenamjenu, odnosno postaće kulturni hab, mjesto koje će da živi cijele godine i umjetnici moći da stvaraju u raznim domenima umjetnosti, od radionice sa drvetom do fotografije, stripa, likovne i muzičke umjetnosti, na otvorenoj sceni koja će biti dostupna za razne vrste programa, teatar, scenske programe, kamerne koncerte – kaže Subotić i dodaje da je prije par dana u Opštini organizovana prezentacija projekta.

 – Predstavnici Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP–a), Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi zajedno su radili na ovom projektu nešto više od dvije godine i zaista je veliko zadovoljstvo dokle je to došlo. Sada je pred nama najveći izazov. Naime, vrijednost projekta je procijenjena na četiti miliona eura plus PDV. Sa današnjom inflacijom moguće je da je ta suma veća. Budžeti ni Vlade Crne Gore, ni Opštine Herceg Novi, ali i evropskih projekata ne mogu odjednom pokriti tu sumu i sada je izazov prikupiti dovoljno sredstava iz raznih izvora da u etapama realizujemo ovaj projekat – kazao je Subotić.

 

Na međunarodni konkurs stiglo 18 radova

Podsjetićemo, Ministarstvo kulture i UNDP sproveli su Međunarodni konkurs za inovativno idejno rješenje revitalizacije kulturne baštine – tvrđave Španjola. UNDP je u februaru 2020.godine raspisao tender za izradu idejnog rješenja za uređenje tvrđave. Na međunarodni konkurs stiglo je 18 radova, a prvu nagradu u iznosu od 15.000 dolara osvojio je tim arhitekata iz Crne Gore; Nikola Novaković, Marija Novaković, Bogdan Kušević, Đina Prnjat, Nikoleta Savić, Saša Radojković, Nemanja Mitrović i Katarina Pašić.

U projekat je uključen i Novljanin arhitekta Vuk Čvoro, čija je NVO Sinergija različitim aktivnostima mnogo učinila da skrene pažlju javnosti na potencijal Španjole.

– U pobjedničkom rješenju koncept se zasniva na preklapanju i stalnoj interakciji između budućnosti i prošlosti, i konačnom susretu dva vremenska perioda –obrazloženo je iz resornog ministarstva.

Prvi korak, kako je kazo, je da na jesen sprovedu detaljna arheološka istraživanja.

– Prošle godine smo radili sondažna istraživanja u svrhu izrade projekta. Sada je neophodno odraditi detaljna istraživanja čija je vrijednost procjenjena na 100. 000 eura. Opštinskim budžetom opredjelili smo 20.000 eura i sada je potrebno da Ministarstvo kulture i UNDP sagledaju koliko sredstva je moguće da oni izdvoje u tekućoj godini za sprovođenje tih radova, kazao je Subotić.

Ključno je, kaže, sačuvati objekat i njegovu zaštićenu cjelinu, da se u budućnosti ovo utvrđenje rekonstruiše uz primjenu svih konzervatorskih mjera i principa, uz neophodna preliminarna arheološka i arhitektonska istraživanja, te da se objekat valorizuje sa jasnom namjenom, u cilju održivog korišćenja.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services