Izložba fotografija Saše Fuisa u Herceg Novom: Traženje ljepote u svakodnevnim stvarima
Izložba u galeriji „Josip Bepo Benković“ biće otvorena u četvrtak, 05. maja u 19 časova.

Izložba je nastavak saradnje Herceg Novog i Mestna občina Novo mesto, a organizatori su ustanove kulture dva pobratimska grada. Kako je najavljeno iz JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“ H.Novi, na otvaranju će govoriti direktorica Dolenjskog muzeja, Jasna Dokl Osolnik, autor Saša Fuis i kustoskinja galerije „Josip Bepo Benković“, Jasmina Žitnik.

Fotografije, koje su nastale u periodu od osam godina, po sadržaju predstavljaju fotografski monitoring ulice. Autor bilježi prozaične scene nastale u Evropi i svijetu, odnosno u prijestonicama svijeta u koje je putovao zbog profesije. Snimljene žanrovske scene su, iako na prvi pogled izgledaju svakodnevno, suverene i uvjerljive, prije svega zbog autorskog pristupa u formalno-tehničkom smislu i zbog poruke, emotivnog, subjektivnog izraza.

– Fotografije koje je Saša Fuis snimio na ulicama svijeta, u Njujorku, Torontu, Kairu, Rimu – gradovima koje je posjetio zbog svog posla i svoje fotografije – u prvom redu odražavaju traženje ljepote u svakodnevnim i običnim stvarima. U njima se pokazao kao oštrouman posmatrač, s obzirom na to da fotograf nastoji da nas upozori na nešto što nam je svima pred očima, ali zbog rasijanog pogleda na svakodnevicu obično ostaje sakriveno. Fotografije koje odišu svježinom svog slučajnog nastanka usmjeravaju gledaoca ka dešavanju u društvu, ističu ono što je previđeno i upozoravaju na ono što možda ne želimo da vidimo, navedeno je u najavi izložbe.

Saša Fuis je rođen u Novom Mestu, a već nekoliko decenija živi i stvara u Kelnu, u Nemačkoj. Uža specijalnost su mu fotografija umjetničkih djela, arhitektonska i studijska fotografija. Diplomirani je inženjer fotografije i od 1995. godine vodi svoj fotografski studio specijalizovan za dokumentovanje i digitalizaciju arhitektonskih objekata i umjetničkih artefakata za muzeje, galerije, aukcione kuće i privatne kolekcije. Njegove fotografije se odlikuju izražajnošću, estetikom i usavršenošću fotografske tehnike. Kao nezavisni fotograf bavi se različitim autorskim projektima putem kojih se predstavlja na izložbama, kako u slovenačkom tako i na međunarodnoj sceni.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga