Kanli kula

Izvjesna rekonstrukcija: Sanacijom klizišta do obnove Kanli kule

Nakon sedam godina od inicijative Opštine Herceg Novi za sanaciju i rekonstrukciju srednjovjekovne tvrđave Kanli kula i pet godina od početka istražnih radova, sanacija klizišta koje ugrožava utvrdu i dio centra grada je izvjesna u ovoj godini.
Nakon sedam godina od inicijative Opštine Herceg Novi za sanaciju i rekonstrukciju srednjovjekovne tvrđave Kanli kula i pet godina od početka istražnih radova, sanacija klizišta koje ugrožava utvrdu i dio centra grada je izvjesna u ovoj godini.Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača sanacije klizišta u širem zahvatu tvrđave, procijenjene vrijednosti 945.000 eura bez PDV-a. Ovim projektom biće sanirano klizište koje ugrožava Kanli kulu i predstavlja opasnost za dio grada u zahvatu tvrđave, od magistralnog puta do Starog grada.

Istraživanja su pokazala da klizište zahvata više od tri hektara i da ono uzrokuje pukotine na zidinima Kanli kule, nakon čega je izrađen i revidovan glavni projekat sanacije. Inače, sanacija klizišta je prva faza velikog projekta sanacije Kanli kule, rok za dostavljanje ponuda je najkasnije do 2. februara 2023. do 10 sati, a rok za završetak radova 180 dana od uvođenja izvođača u posao. Uz ovaj, raspisan je i tender za stručni nadzor nad izvođenjem radova tokom sanacije klizišta vrijednosti 20.000 eura.

Ambasada Turske bila zainteresovana za sanaciju

Ambasada Republike Turske u Crnoj Gori bila je zainteresovana da u saradnji sa gradom i državom nađe model i pomogne projekat sanacije Kanli kule i klizišta koje prijeti ovoj tvrđavi, ali i gradu. To je tokom posjete Herceg Novom 2000. godine poručila turska ambasadorka u Crnoj Gori Songul Ozan. Ona je tada pozvala rukovodstvo Opštine da razmotri kandidovanje projekata u Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). Inače, Kanli kula je decenijama ozbiljno načeta pukotinama čije promjer raste.

U cilju sanacije klizišta oko Kanli kule, a potom i same tvrđave, 2021. godine su završeni istražni radovi u Starom gradu u okviru kojih je urađeno 12 bušotina. Projekat sanacije klizišta u širem zahvatu Kanli kule izradila je nikšićka firma Geotehnika Montenegro za 220.000 eura, a reviziju podgorička „Civil engineer“ za 27.600. Donedavni čelnik Uprave javnih radova Boro Lučić je objasnio da projekat sanacije klizišta uključuje i šipovanje ispod same tvrđave, čime bi trebalo da se utvrda obezbijedi.

-Kada se završi šipovanje, par mjeseci će se pratiti situacija sa pomjeranjem tla, kako bi se potom ušlo u projekat sanacije same kule – kazao je Lučić. Ulaganje u srednjovjekovnu tvrđavu, kako je istakao, Uprava javnih radova doživljava kao unapređenje turističke ponude, kroz valorizaciju jednog od od važnih kulturno-istorijskih znamenitosti grada.

Od kazamata do ljetnje pozornice

Prvi pisani trag o Kanli kuli, tvrđavi koju su Turci izgradili u 16. vijeku ostavio je čuveni turski putpisac Evlija Čelebija, koji je u Herceg Novom boravio 1664. godine. Za vrijeme turske vladavine u Novom su se razvila dva grada Gornji (sadašnja tvrđava Španjola) i Donji (sadašnji Stari grad). Spajao ih je tunel kojeg su vremenom Turci sve više koristili kao tamnicu. Istoričari smatraju da je upravo nad dijelom tog tunela i počela izgradnja Kanli kule i u njoj kazamata po kojoj je i dobila ime Krvava kula. Danas se na njoj nalazi jedna od najljepših ljetnih pozornica na Jadranu sa oko 1.500 mjesta, na kojoj se održavaju različite kulturne manifestacije od kojih je najznačajniji Hercegnovski filmski festival.

Inače, Geotehnika Montenegro je okončala istraživanja tla oko Kanli kule u Herceg Novom, koje je započela krajem juna 2000. godine, a za šta je iz Uprave javnih prihoda izdvojeno 220.000 eura. Podsjetićemo da je polovinom 2015. godine, Mladen Kadić, u to vrijeme sekretar za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Opštine Herceg Novi, pokrenuo inicijativu sanacije i rekonstrukcije tvrđave Kanli kula, tako da ona uđe u državni kapitalni budžet 2016. godine. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 2019. godine izdalo UT uslove za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju tvrđave. No, od tada, kao da je sve zastalo, pa je JUK Herceg Fest, koja gazduje hercenovskim tvrđavama, u iščekivanju ozbiljne sanacije, popravilo binu, tribine i zamijenilo instalacije u cilju bezbjednih obilazaka i održavanja programa. Danas je sanacija, makar klizišta, izvjesna, a da li i koliko Kula može da čeka pokazaće vrijeme.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services