• Početak
  • Vijesti
  • Naš grad
  • Jadran Novi saznaje: Poslodavac iz HN pod lupom zbog mogućeg kršenja programa „Evropa sad“

Jadran Novi saznaje: Poslodavac iz HN pod lupom zbog mogućeg kršenja programa „Evropa sad“
Upravi za inspekcijske poslove od početka godine od početka godine do danas pristiglo je oko 40 prijava i pitanja vezanih za primjenu programa “Evropa sad” i eventualne zloupotrebe tog progarama. 

Kada je u pitanju Herceg Novi,  za sada je jedan poslodavac pod lupom da li je prekršio program.

„Jedna inicijativa koja se odnosi na nepoštovanje programa “Evropa sad” tačnije na navodnu izjavu poslodavca da neće isplaćivati predviđenu minimalnu zaradu od 450 eura. Kakvo je stanje na terenu i da li su ovi navodi istiniti“, navodi se u odgovorima UIP-a za Jadran Novi.

UIP za sada prima prijave i nedoumice radnika preko call centra, koji je dostupan građanima svakog radnog dana u dvije smjene, a tek od 1.februara, kada bude jasno jesu li se najave pojedinih poslodavaca zaista i obistinile mogu krenuti u kontrolu i eventualno kažnjavanje.

1642508226kpsqkjp9sugxip1a i 747x498

„Vidjećemo u februaru mjesecu kad će biti isplaćene i prve zarade“, kazala je Marina Pavićević iz Uprave za inspekcijske poslove.

Uprava za inspekcijske poslove vršiće pojačane inspekcijske nadzore privrednih subjekata u dijelu poštovanja odredbi programa Evropa sad, a kazne za poslodavce iznose do 20.000 eura. 

Apeluju na radnike da ne pristaju na  otpisivanje aneksa ugovora koji  predviđaju nepuno radno vrijeme i pozivaju sve građane koji misle da su im prava iz rada zakinuta, da makar anonimno podnesu inicijativu kako bi pravovremeno  otklonili nepravilnost i uticali da poslodavac propisno formalizuje taj radni odnos.

“Nepravilnosti mogu prijaviti na: besplatan broj call centra 080555555, mail adrese  prijave@uip.gov.meupravazainspekcijskeposlove@uip.gov.me, poštom ili neposredno, predajom inicijative na pisarnici Uprave u ulici Oktobarske revolucije  130, 81000 Podgorica”,navodi se u saopštenju.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga