• Početak
  • Vijesti
  • Naš grad
  • Jedinstvene martovske slike iz Herceg Novog: Zaigrali picigin, za zabavu i očuvanje tradicije

Praznik mimoze

Jedinstvene martovske slike iz Herceg Novog: Zaigrali picigin, za zabavu i očuvanje tradicije

Atraktivne poteze, želju za zabavom i očuvanjem tradicije koja pobjeđuje hladnoću, kao i dobro druženje vidjeli smo danas na takmičenju u piciginu, organizovanom šesti put u okviru Praznika mimoze.
Atraktivne poteze, želju za zabavom i očuvanjem tradicije koja pobjeđuje hladnoću, kao i dobro druženje vidjeli smo danas na takmičenju u piciginu, organizovanom šesti put u okviru Praznika mimoze.Dok se po okolnim planinama bijeli snijeg, u Herceg Novom, na plaži “Raffaelo” bilo je kupanja – loptica, ili balun, letjela je iznad plićaka, a igrači su se potrudili da hrabrim fintama i skokovima impresioniraju publiku.

U nadmetanju koje je jedan od najpopularnijih događaja Praznika mimoze učestvovalo je devet ekipa sa po pet igrača, dok je za muzički uvod i zagrijavanje pred takmičenje bio zadužen bend Mjesni odbor. Titulu najbolje odnijela je ekipa “Tihe vale”, drugo mjesto pripalo je najatraktivnijoj ekipi “Got” koja je na takmičenje stigla barkom, uz zvuk trube, a treću nagradu podijelili su timovi “Polakote” i “Gomila”.

Najmlađi takmičar koji je uskočio vodu, čija temperatura je iznosila 14 stepeni, bio je Maksim Ćetković iz Igala, rođen 2009. godine, iz ekipe “Punoglavci”. “Oduvijek igram picigin na plaži i prosto me srce povuklo ka ovom sportu”, kazao je Maksim.

Priznanje za najiskusnijeg među onim učesnicima koji ne priznaju godine otišlo je Zoranu Pestoriću iz tima “Polakote”, koji je izrazio zadovoljstvo što igranje picigina zimi u Herceg Novom postaje tradicija i okuplja i mlade i starije takmičare.

“Tradiciju treba očuvati i trudićemo se da što više ekipa prijavljujemo svake godine”, naveo je Pestorić i poručio: “Mi stariji, uslovno rečeno, ovo igramo iz zabave. Mlađi se takmiče ili ne, ali bitna je samo dobra zabava i, naravno, ženski pogledi”.

“Ovo je važno za Herceg Novi jer je tradicija koja traje decenijama. Svi smo mi to nekako kroz generacije učili od starijih, ima i danas dosta mladih, tako da nastavljamo dalje zbog tradicije i zbog Herceg Novog”, istakao je jedan od organizatora i učesnik, Vuksan Stamenković.

On je podsjetio da je ovo takmičenje pokrenuo Stevan Koprivica, a oni su rado nastavili da ga organizuju, jer vjeruju da picigin jeste važna stvar za Herceg Novi.

“Igra se picigin u Herceg Novom, u Zelenici i u cijeloj Boki, a mi smo čist primjer za to. Trudićemo se i narednih godina da to opstane”, zaključio je Stamenković.

Na šestom takmičenju u piciginu nastupile su ekipe: “Tihe vale”, “Got”, “Polakote”, “Gomila”, “DeMbili”, “Akuza”, “Polakote” i “Klovnovi” iz Herceg Novog, kao i “Karašicka republika Valpovo” iz Osijeka. Odluku o najboljim ekipama donio je žiri u sastavu: Nebojša Mandić, Milorad Murišić i Milan Dobrilović.

Večeras slijedi spektakl za završnicu 54. Praznik Mimoze Herceg Novi, festivala koji su organizovali Opština Herceg Novi, JUK Herceg Fest i Herceg Novi Tourism Board – Turistička organizacija Herceg Novi, u saradnji sa brojnim sponzorima i partnerima. Kapo šestog Mimozinog karnevala će u 17.30 časova sa Trga Nikole Đurkovića povesti veliku karnevalsku povorku, potom je na programu tradicionalno Suđenje Krnevolu, a u 21 čas na scenu u Igalu izlazi Toni Cetinski.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services