JUK Herceg fest dobitnik nagrade „European Fortress Summer“Foto: Juk Herceg fest

EFFORTS broji preko 200 članova i mi smo ponosni što smo dio ove mreže jer misija same organizacije je da podijele stručnost i da kroz isticanje značaja fortifikacionog naslijeđa sačuva kulturnu baštinu, kao i da promovišu i unaprijede saradnju i da naglase značaj utvrđenog naslijeđa kao stalnu – konstantnu vezu sa zajedničkom evropskom istorijom, kao uslov za ekonomski, prostorni i društveni razvoj.

Članstvo u ovoj mreži je sjajna prilika da Herceg Novi na pravi način valorizuje i promoviše svoju kulturnu baštinu. Zahvaljujuću članstvu, otvorene su mogućnosti učestvovanja u EU projektima, a to je i dobra referenca koja nas preporučuje kao partnera u potencijalnim projektima finansiranim iz EU fondova.

Plan EFFORTS-a je da ponudu Herceg Novog predstave na globalno tržište i time doprinesu proširenju turističke valorizacije naše kulturne baštine.

Takođe, EFFORTS organizacija svake godine dodijeljuje nagradu najinovativnijem i najaktivnijem članu, pod nazivom „European Fortress Summer“ i 2021. godine se prijavilo 10 takmičarskih gradova, a nagrada je pripala JUK Herceg Festu sa projektom „Buđenje ljeta“ koji se organizuje svake godine u Junu na tvrđavi Forte mare.

Ova nagrada je samo dokaz uspješnog poslovanja i dugogodišnjeg uspješnog vođenja i održavanja ljetnih programa na tvrđavama Herceg Novog.

Dizajn nagrade, tj trofeja koji smo dobili na ovogodišnjem kongresu u Briselu, a koji će nam biti uručen poštom radi restrikcija uzrokovanih COVID-19 virusom, je inspirisan matematičkim oblicima – poligonima, kao što su petougao, šestougao i sedmougao, koji su nasumično povezani, stvarajući zajedno krug koji simbolizuje jedinstvo. Unutrašnjost je tamno plave boje i samim tim označava zastavu Evropske unije, dok spoljašnost, u boji terakote odaje počast zidarstvu, tj gradnji svih utvrđenja.

Trofej EFFORTS je holandskog porijekla i dizajna, napravljena od strane Elko Vinmana, idejnog srebrara COR UNUM keramičke kompanije i predstavlja svijet u kome je komercijalno preduzetništvo kombinovano sa idealističkim ciljevima.

Ovogodišnji kongres je bio zakazan za 13. Januar, 2022. godine, sa početkom u 8:30 sati i trajao je do 18 časova. Kongresu su prisustvovali predsjednik organizacije EFFORTS Frank Peter, generalni sekretar Rafael Dero, šef organizacije EUROPA NOSTRA u Briselu Džimi Džamar, upravni direktor organizacije FORTE CULTURA Dirk Roder, predstavnici organizacija ICOMOS/ICOFORT, kao i svi ostali predstavnici članica svojih gradova širom Evrope kojih je bilo preko 120.

Diskutovalo se o dugoročnoj strategiji kako napraviti čistiju Evropu do 2050. godine – kontinent koji neće biti zagađen ugljen dioksidom, kao i traženje evropskog održivog rješenja kulturne baštine kroz zeleno (priroda) i plavo (vode). Takođe, sve članice su predstavile svoje projekte i dali ideje prilagođene energiji i klimi.

Članovi kongresa su sa oduševljenjem primili predstavljenu prezerntaciju Herceg Novog pripremljenu od strane JUK Herceg fest i jednoglasno su se složili da je nagrada i više nego zaslužena, a čestitke su uslijedile od svih prisutnih. Posebno se izdvaja čestitku gospodina Danijela Sfere, koji je, pored ostalih titula koje nosi, i projektni menadžer EU fondova, a rekao je da od srca čestita Herceg Novom na dobijenoj nagradi jer je to grad pun jedinstvenih kulturnih dobara iz različitih doba i kultura.

Donjeta je odluka da Herceg Novi bude domaćin kongresa organizacije EFFORTS u jednoj od narednih godina.

Navodi se u saopštenju JUK Herceg festa.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga