Kanli kula čeka sanaciju, pukotine sve vidljivijeKanli kula

Revizija projekta sanacije klizišta oko srednjovjekovne tvrđave Kanli kula, veličine 3 hektara koje se proteže od objekta Elektrodistribucije, preko magistrale pa sve do Starog grada, pri kraju je i, prema riječima Bora Lučića, direktora Uprave javnih radova, tender za izbor izvođača se očekuje uskoro. Reviziju glavnog projekta sanacije klizišta radi podgorički „Civil engineer“, po cijeni od 27.600 eura. Sanacija klizišta je prvi dio velikog projekta sanacije tvrđave Kanli kula, započetog prije pet godina.

U cilju sanacije klizišta oko Kanli kule, a potom i same tvrđave, Lučić navodi da su prošle godine završeni istražni radovi u Starom gradu u okviru kojih je urađeno 12 bušotina.

-Projekat sanacije klizišta uključuje ne preveliko šipovanje ispod same tvrđave, čime bi trebalo da se utvrda obezbijedi. Kada se to završi, kada bude gotovo šipovanje i taj projekat bude izveden do kraja, onda će se određeni period, možda nekoliko mjeseci pratiti kakva je situacija s pomjeranjem tla. Nadam se da ćemo ovaj prvi dio uspjeti da realizujemo već do kraja godine, a da ćemo 2023. godine ući u sanaciju kule, najavio je Lučić.

Ulaganje u srednjovjekovnu tvrđavu, kako je istakao, Uprava javnih radova doživljava kao unapređenje turističke ponude, kroz valorizaciju jednog od važnih kulturno – istorijskih znamenitosti grada. Inače, „Geotehnika Montenegro“ okončala je geotehnička istraživanja tla oko tvrđave Kanli kule, koje je započela krajem juna 2000. godine, a za šta je iz Uprave javnih prihoda izdvojeno 220.000 eura.

Da postoji veliko kretanje tla od magistrale do Crkve Sv. arhangela Mihaila u Starom gradu, koje je prouzrokovalo i oštećenja na Kanli kuli, utvrđeno je tokom istražnih radova obavljenih 2017.godine, nakon što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo urbanističko- tehničke uslove za rekonstrukciju tvrđave. Podsjetićemo da je polovinom 2015.godine Mladen Kadić, u to vrijeme sekretar za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Opštine Herceg Novi, pokrenuo inicijativu sanacije i rekonstrukcije tvrđave Kanli kula, na način da ona uđe u državni kapitalni budzet 2016.godine.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 2019. godine izdalo UT uslove za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju tvrđave. No, od tada, kao da je sve zastalo, pa je JUK Herceg fest, koja gazduje hercegnovskim tvrđavama, u iščekivanju ozbiljne sanacije, popravila binu, tribine i zamijenila instalacije u cilju bezbjednih obilazaka i održavanja programa. Danas je sanacija klizišta izvjesna, a da li i koliko kula može da čeka, pokazaće vrijeme.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services