Bolnica Meljine

Konkurs ne spasava, već gasi bolnicu u Meljinama

U konkursu za radna mjesta u bolnici Meljine, koji je raspisala Opšta bolnica u Kotoru, nalaze se brojne nelogičnosti, koje ukazuju da je ovo prelazno rješenje više put ka eutanaziji bolnice, a ne ka njenom spasavanju, saopštili su iz Opštine Herceg Novi
U konkursu za radna mjesta u bolnici Meljine, koji je raspisala Opšta bolnica u Kotoru, nalaze se brojne nelogičnosti, koje ukazuju da je ovo prelazno rješenje više put ka eutanaziji bolnice, a ne ka njenom spasavanju, saopštili su iz Opštine Herceg Novi


Foto: Vijesti.me

Do sastanka direktorke bolnice Meljine dr Olivere Elez i direktora bolnice Kotor dr Davora Kumburovića, koji je trebalo da bude održan juče, nije došlo. Dr Elez i predsjednicu Sindikalne organizacije bolnice Meljine Slavicu Drobnjak primio je potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur, koji je poručio da će Opština uputiti Vladi urgentan dopis za zakazivanje sastanka sa premijerom Dritanom Abazovićem. Drobnjak je ponovila da nijedan od 150 radnika, koliko trenutno broji bolnica Meljine, neće konkurisati na oglase koje je prošle sedmice raspisala bolnica Kotor, potražujući ljekarski i srednjemedicinski kadar, na takav način ostavivši 59 radnika bez posla i sa izvjesnim gašenjem bolnice.

– Stečajni ugovor je radicima produžen na 15 dana. Očekujemo da se bolnica preuzme sa svim radnicima. Kada se ona preuzme sa svim zaposlenima, kasnije ćemo razgovarati da li ima ili nema viška radne snage, napraviti socijalni program, naparaviti reorganizaciju, prekvalifikaciju itd. Država ne može i niko nema to pravo da nekoga za 24 časa bukvalno ostavi bez posla, a da pritom nema socijalni program. U međuvremenu planiramo da odemo na pregovore u Podgoricu, pa ćemo vidjeti šta dalje – kazala je Drobnjak.

Elez: Nelogičan koncept

Elez je istakla da su u svim razgovorima do sada imali uvjeravanja da će bolnica raditi u punom kapacitetu, no da ovakvom organizacijom kako im je nedavno „predočeno“, interno odjeljenje će raditi samo za hospitalizovane pacijente, hirurgija se gasi u smislu stacionara, dok se porodilište navodno održava samo za hitne porođaje.

– Ovo posljednje je medicinski nonsens, jer ako neko može da obavi hitan porođaj, onda može i sve druge porođaje. Tako da u ovom konceptu koji nam je predočen, ne vidim nikakvu logiku – poručila je dr Elez.

Dr Elez je objasnila da se sastanak koji je bio usmeno dogovoren sa dr Kumburovićem nije održao, ali da će zato uputiti pisani zahtjev za sastanak u bolnici Meljine sa dr Kumburovićem i ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem, kako bi se na licu mjesta vidjela organizacija bolnice i eventualno predloženi plan.

– Jedino izmijenjeni plan u odnosu na predložene oglase omogućava da bolnica radi u punom kapacitetu, a ne ovako kako je do sada predviđeno sa gašenjem dva odjeljenja. Opština će uputiti dopis premijeru Abazoviću za hitnim sastankom u što kraćem roku, kako bi se definisali status i dalja sudbina bolnice. Ne znam čemu vode ovakve igre. Ja mogu da shvatim da mi u jednom trenutku možemo imati viška nemedicinskog kadra, ali to se ne radi na ovakav način. Znači, treba se ljudima dati dovoljno vremena, mjesec, dva, tri… potom uraditi i neke prekvalifikacije kako bi se ljudi mogli zbrinuti, ali da se ovako ad hok za jedan dan ostave bez posla, ne mogu da razumijem šta može biti ideja – kazala je dr Elez.

Iz Opštine Herceg Novi oglasili su se saopštenjem za javnost, u kojem kažu da je nakon zahtjeva za hitno postupanje, koji je prošlog petka upućen premijeru, ministru zdravlja i ministru finansija Aleksandru Damjanoviću, Opština Herceg Novi juče urgencijom pozvala da se u što skorijem roku organizuje sastanak kojem bi prusustvovali ministri, direktor Fonda zdravstva Crne Gore Vuk Kadić, direktor Opšte bolnice u Kotoru Davor Kumburović, te predstavnici hercegnovske lokalne samouprave i bolnice Meljine.

– Povod za urgenciju je iskazano snažno nezadovoljstvo radnika bonice zbog načina na koji se krenulo u preuzimanje bolnice Meljine od strane Opšte bolnice Kotor i nejasnoća u ovom procesu. U konkursu za radna mjesta u bolnici Meljine, koji je raspisala Opšta bolnica u Kotoru, nalaze se brojne nelogičnosti, koje ukazuju da je ovo prelazno rješenje više put ka eutanaziji bolnice, a ne ka njenom spasavanju. Iz bolnice su ukazali da konkursom nije predviđeno 60 postojećih radnih mjesta, dakle konkursom je predviđeno manje zaposlenih nego do sada, iako bolnici u Meljinama već nedostaje kadar za optimalno funkcionisanje, dok bi porodilište u Meljinama bilo svedeno na reagovanje samo u hitnim slučajevima – saopšteno je iz lokalne uprave.Komentari

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Kada je ,što suvislo dolazilo iz Titograda, kada je Boka u pitanju.
Samo plenidba.


Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services