Odbili pružiti pomoć

Ljekari hitne pomoći u Herceg Novom odbili da transportuju staricu sa slomljenim kukom

Porodica iz Herceg Novog podnijela je krivičnu prijavu tužilaštvu protiv osoblja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u tom gradu jer su odbili da sanitetskim vozilom i uz pratnju ljekara transportuju do Risna osamdesetosmogodišnju pacijentkinju sa polomljenim kukom.
Porodica iz Herceg Novog podnijela je krivičnu prijavu tužilaštvu protiv osoblja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u tom gradu jer su odbili da sanitetskim vozilom i uz pratnju ljekara transportuju do Risna osamdesetosmogodišnju pacijentkinju sa polomljenim kukom.Kako navodi porodica, prijava je podnijeta zbog krivičnog djela ugrožavanja života i zdravlja građanina, nesavjestan rad u službi. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je po prijavi porodice utvrdio da se ovakvim postupanjem stvara utisak da pružalac zdravstvene usluge nije sa dužnom pažnjom postupao u skladu sa pravilima zdravstvene struke što je moglo dovesti do pogoršanja i moguće pojave komplikacija zbog stanja i životne dobi pacijentkinje.

– U pritužbi je istaknuto da je dana 18. avgusta 2022. godine oko 23:30 časova u prostorije Hitne pomoći dovezena XX zbog povrede, odnosno potpunog preloma kuka lijeve noge. U prostorije Hitne pomoći dovezena je u pratnji članova porodice. Dežurna ljekarka je pacijentkinju nakon pregleda uputila u opštu bolnicu u Risnu tako da se pacijentkinja preveze do Specijalne bolnice u Risnu privatnim vozilom, tj. vozilom kojim je i dovezena u prostorije HMP ili da se „snađu“ za prevoz, ne dajući saglasnost da se očigledno teško povrijeđeni pacijent, sa teškim i potpunim prelomom kuka lijeve noge, starosti od 88 godina, do bolnice u Risnu preveze sanitetskim vozilom i uz pratnju stručnog lica. U konkretnom slučaju, prema mišljenju zaštitnika, pružalac zdravstvene usluge bio je u posjedu onih činjenica koje se odnose na trenutno zdravstveno stanje pacijentkinje i njene životne dobi, te da takvo stanje u toj životnoj dobi ne isključuje mogućnost pogoršanja zdravstvenog stanja, odnosno moguće pojave određenih komplikacija. Imajući u vidu da je povodom konkretnog slučaja protiv zaposlenih u zdravstvenoj ustanovi Hitne medicinske pomoći Herceg Novi, podnijeta krivična prijava nadležnom državnom tužiocu, zbog krivičnog djela ugrožavanja života i zdravlja građanina, nesavjestan rad u službi, nesavjesno pružanje ljekarske pomoći i neukazivanje ljekarske pomoći, zaštitnik očekuje da će tužilaštvo blagovremeno razmotriti krivičnu prijavu i o tome zauzeti svoj stav, odnosno donijeti odluku i o tome obavijestiti njenog podnosioca – ističe ombudsman.

U izjašnjenju Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore br. 13125, od 30. septembra 2022. godine u bitnom se navodi da je na zahtjev direktora Zavoda, dežurna doktorica iz jedinice za HMP Herceg Novi dostavila izjavu br. 13095 od 30. septembra 2022. godine, u kojoj se navodi da je 18. avgusta 2022. godine oko 00:14 pacijentkinja XX dovezena privatnim vozilom ispred ulaza jedince za HMP u Herceg Novom u pratnji dva člana porodice.

– Heteroanamnestički podaci koje je dala ćerka pacijentkinje glasili su: „Pala je u kući i žali se na bol u lijevoj nozi, ne može da se osloni na lijevu nogu“. Izašla sam iz prostorija HMP da vidim pacijentkinju koja je sjedjela u autu. Pacijentkinja se žalila na bol u lijevom kuku i pri najmanjem pokretu. S obzirom na moju procjenu da je moguće da se radi o prelomu lijevog kuka te da je svako dodatno pomjeranje pacijentkinje iz auta upravo rizik za pogoršanje povrede (dislokaciju), članovima porodice (brat i sestra) saopštila sam da ću izdati uput za SB Risan – ortopedija i da pacijentkinju odvezu autom kojim su je dovezli – navodi se u izjavi.Komentari

4 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Eto, sve smo pametniji. Na Youtube sve ima i sad znamo bolje od doktora sta i kako treba

DOK MI JE MAJKA BOLOVALA, MORALA SAM SE OBRACATI HITNOJ SLUZBI U D. ZDRAVLJA.
NIKAD ME NISU ODBILI.
PROFESIONALNI SU I SUSRETLJIVI. SVE POHVALE.
KOLIKO ZNAM, JAKO MALI BROJ LJEKARA POKRIVA 24.CASOVNI RAD TE SLUZBE.

Koliko para toliko I muzike

Ma super, onda bi bilo najbolje da ukinemo sanitetska bizila pa da se povrijedjeni gradjani prevoze sopstvenim vozilima a ko nema vozilo ili pare za taksi neka umre ili se pati. Poznata je ova ljekarka i ranije po strucnosti i mnogo cemu, a evo sad i po stednji goriva i sanitetskih vozila hotne pomoci. Bogami kao da je njen privatni vozni park.


Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga