festival klapa

Međunarodni festival klapa slavi dugu tradiciju i okuplja ljude od pjesme

Klape iz regiona nastupile su proteklog vikenda na 6. Međunarodnom festivalu klapa koji je održan u Herceg Novom, u Domu kulture Bijela. Učestvovale su klape iz Kotora, Tivta, Bara, Herceg Novog, kao i hrvatskih gradova Orebić, Donji Rat i Lastovo, i Posušje iz BIH.
Klape iz regiona nastupile su proteklog vikenda na 6. Međunarodnom festivalu klapa koji je održan u Herceg Novom, u Domu kulture Bijela. Učestvovale su klape iz Kotora, Tivta, Bara, Herceg Novog, kao i hrvatskih gradova Orebić, Donji Rat i Lastovo, i Posušje iz BIH.


Foto: RTVHN

Pjesma klapa već decenijama talasa obalom hercegnovske rivijere i sa sobom nosi priče o finoj, neraskidivoj niti koja povezuje muziku, more i život kakav poznajemo na Mediteranu. Nastala iz običaja druženja i zabave, čuvana i prenošena u bokeljskim porodicama kroz generacije, nadograđivana novim melodijama o ljubavi i zavičaju, klapska pjesma nas, kako je to lijepo opisao akademik Jakša Fiamengo, „učvršćuje u vjeri da ni mi, ni ona, u vremenu nismo bez vremena, da je život i bonaca i bura“, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, otvarajući Festival.
Katić je istakao da je duga tradicija klapskog pjevanja koju Herceg Novi baštini tražila, i konačno zaslužila, da grad dobije manifestaciju posvećenu ovom muzičkom izrazu, koji je upisan na Unesko listu kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine. On je uputio riječi dobrodošlice gostima iz gradova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a organizatorima čestitku na sve većem broju učesnika i što uspješno nastavljaju kontinuitet simbola grada, klape „Bokelji“.
Prijatelji Festivala i ove godine su Opština i Turistička organizacija, naveo je Katić, ističući da je ovo jedan od događaja koji potvrđuju imidž Herceg Novog kao festivalske destinacije i grada dobre pjesme, te manifestacija koja „afirmiše kvalitetno klapsko pjevanje, slavi mediteransko muzičko naslijeđe i poziva na druženje sa ljudima od pjesme“.
 Na šestom izdanju nastupile su klape: „Incanto“ i „Maris“ iz Kotora, „Jedinstvo“ iz Bara, „Jadran“ iz Tivta“, mješovita klapa „Geta“ iz Orebića, ženska klapa „Ladesta“ sa Lastova, „Batuda“ iz Donjeg Rata, „Zvizdan“ iz Posušja, kao i domaća klapa „Castel Nuovo“ iz Herceg Novog, dok „Cavtajke“ iz Кonavala nisu nastupile zbog bolesti jedne od članica.
 Organizator je NVO „Međunarodni festival klapa Herceg Novi“, pokrovitelji Opština Herceg Novi i Herceg Novi Tourism Board – Turistička organizacija Herceg Novi, a tehnička podrška je JUK Herceg Fest.


Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga