Skip to main content


Herceg Novi

Ministar Dukaj u posjeti Opštini Herceg Novi: Decentralizacija glavni prioritet

Ministar javne uprave mr Maraš Dukaj posjetio je danas Opštinu Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao o brojnim temama koje se tiču konkretnih dostignuća u funkcionisanju Opštine, kao i o mogućnostima unapređivanja saradnje kroz aktivnosti koje realizuje nadležno ministarstvo.
Ministar javne uprave mr Maraš Dukaj posjetio je danas Opštinu Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao o brojnim temama koje se tiču konkretnih dostignuća u funkcionisanju Opštine, kao i o mogućnostima unapređivanja saradnje kroz aktivnosti koje realizuje nadležno ministarstvo.Kako je nakon sastanka kazao ministar Dukaj, jedan od primarnih ciljeva ministarstva je decentralizacija koja bi za rezultat imala veće ingerencije opština. Preduzeti su prvi koraci, odnosno sveobuhvatna analiza lokalnih samouprava, a formirana je i Radna grupa koju čine lokalne samouprave, NVO sektor, akademska zajednica, državni i privatni univerziteti, a interesovanje su iskazali su i predstavnici EU, programa SIGMA i drugih relevantnih instituacija.

„U okviru naših aktivnosti je i digitalizacija, proces koji je neophodan, a uporedo i sajber bezbjednost. Mi ćemo u toku ove godine pokrenuti konkretne servise koji će biti veoma bitni, ne samo za državnu informacionu infrastrukturu, već i za lokalne zajednice”, kazao je ministar Dukaj i naglasio da su neki od najbitnijih procesa decentralizacija i izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi opštine imale veći stepen autonomije u procesu odlučivanja.

Prema riječima predsjednika Katića, sastanak je prošao u konstruktivnoj atmosferi, posebno sa aspekta saradnje Opštine i ministarstva koje je po ustrojstvu nadležno za sve lokalne samouprave u Crnoj Gori. Inicijativa koja se tiče izmjena brojnih zakona i propisa kako bi se došlo do decentralizacije lokalne samouprave ide u dobrom pravcu, potvrdio je prvi čovjek Opštine Herceg Novi.

„Definitivno se mora određeni broj zakona promijeniti kako bi imali decentralizaciju lokalne samouprave. Jedan od poslednjih zakona koji je uskratio ingerencije lokalnim samoupravama je Zakon o planiranju i uređenju prostora, ali i mnogi drugi zakoni koji se tiču imovinsko-pravnih odnosa, kao i Zakon o lokalnim samoupravama. Opština Herceg Novi će vrlo brzo odgovoriti na upitnik Ministarstva javne uprave, kako mi vidimo koje sve stvari treba decentralizovati, i da u saradnji sa svim lokalnim samoupravama dođemo do jednog kvalitetnog rješenja kako bi samouprave zaista mogle bolje funkcionisati i bez barijera”, poručio je predsjednik Katić i dodao da većina zakona koje je potrebno mijenjati potiču još od vladavine bivšeg režima, i zato je sada vrijeme da se krene sa izmjenama zakona kako bi postavili stvari na pravi način.

Uz ministra, sastanku su prisustvovali državni sekretar Ministarstva javne uprave, Dragiša Janjušević i saradnici, dok su hercegnovsku lokalnu samoupravu predstavljali predsjednik Opštine, Glavni administrator Nenad Đorđević, menadžer Opštine Dušan Vukić i sekretarka za lokalnu samoupravu, Vesna Samardžić.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci