• Početak
  • Vijesti
  • Naš grad
  • Ministarstvo prinuđeno na kompromisna rješenja: U Dječjem domu „Mladost“ smješteno četvoro punoljetnih lica

Ministarstvo prinuđeno na kompromisna rješenja: U Dječjem domu „Mladost“ smješteno četvoro punoljetnih licaFoto: Dječiji dom "Mladost" Bijela

Da Crna Gora nema dovoljno kapaciteta i načina da zbrine građane koji iziskuju veću brigu države i društva, pokazuje najnovija situacija usled koje je u Dječjem domu „Mladost“ moralo da se smjesti četvoro punoljetnih lica, jer za njih nema mjesta u Zavodu „Komanski most“. Inače, Dom „Mladost“ je ustanova namijenjena za brigu o djeci bez roditeljskog staranja, dok u Zavodu „Komanski most“ borave lica sa umjerenim, težim i teškim smetnjama u intelektualnom razvoju. Kako bi se oslobodila mjesta u „Komanskom mostu“, ministarstvo ima u planu i izmještanje jednog broja korisnika u domove za stare.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja „Danu“ je saopšteno da u Dječjem domu „Mladost“ trenutno boravi ukupno 91 dijete, od čega njih 77 na smještaju u Bijeloj, devetoro djece u Maloj grupnoj zajednici u Bijelom Polju i petoro u Prihvatilištu za zaštitu djece od nasilja u porodici.

– U Bijeloj boravi troje punoljetnih korisnika (upućenih iz Centra za socijalni rad Podgorica) i jedno punoljetno lice u Maloj grupnoj zajednici u Bijelom Polju (upućeno iz Centra za socijalni rad Bijelo Polje) – navode u ministarstvu.

Na pitanje koliko je štićenika trenutno u „Komanskom mostu“ i da li je tačno da je popunjeno svako mjesto propisano licencom, u ministarstvu kažu da je to tačno.

– Zavod „Komanski most“ je ustanova za smještaj odraslih lica sa umjerenim, težim i teškim intelektualnim teškoćama i poremećajima iz autističnog spektra, jedina ovog tipa u Crnoj Gori. U ustanovi se trenutno na smještaju nalazi 120 korisnika, a smještajni kapaciteti ustanove su 120 mjesta – kažu u ministarstvu.

Na pitanje zašto se lica iz „Komanskog mosta“ premještaju u domove za stare, u ministarstvu kažu da se u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za pružanje i korišćenje, normativima i minimalnim standardima usluge smještaja odraslih i starih lica, najmanje jednom u toku godine vrši ponovni pregled individualnog plana rada sa korisnikom koji je smješten u ustanovi.

– Na osnovu rezultata ponovnog pregleda, a u skladu sa potrebama korisnika, njegovim najboljim interesom, uvažavajući mišljenje korisnika, u određenom broju slučajeva mijenja se oblik zaštite korisnika tako što se korisnici mogu premjestiti u srodničku ili nesrodničku porodicu, omogućiti im korištenje usluge stanovanja uz podršku ili se izmjestiti u dom starih. Izmještanje korisnika se obavlja u skladu sa normativnim aktima i pravilima struke, što podrazumijeva adekvatnu pripremu korisnika. Ponovni pregled, odnosno procjenu rade zajedno stručni tim nadležnog Centra za socijalni rad i stručni tim ustanove JU Zavod „Komanski most“ kao i spoljnji saradnik dr psihijatar. U toku je uobičajeni ponovni pregled individualnih planova rada sa korisnicima i nadamo se da će se određenom broju korisnika omogućiti promjena oblika zaštite, tj. korišćenje usluga kojima će se unaprijediti kvalitet njihovog života i adekvatnije zadovoljiti njihove individualne potrebe – navode u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga