• Početak
  • Vijesti
  • Naš grad
  • Mitropolit Joanikije na Liturgiji u Baošićima: Sveti Kirilo Baošićki je neustrašivo branio pravoslavlje

Sasluživalo mu je sveštenstvo arhijerjeskih namjesništava novskog i tivatsko-kotorskog

Mitropolit Joanikije na Liturgiji u Baošićima: Sveti Kirilo Baošićki je neustrašivo branio pravoslavlje

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je juče, povodom praznika sveštenoispovjednika baošićkog i dalmatinskog Kirila Cvjetkovića Svetu službu Božiju u crkvi Svetog Nikole u Baošićima.
Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je juče, povodom praznika sveštenoispovjednika baošićkog i dalmatinskog Kirila Cvjetkovića Svetu službu Božiju u crkvi Svetog Nikole u Baošićima.Sasluživalo mu je sveštenstvo arhijerjeskih namjesništava novskog i tivatsko-kotorskog.

U toku Liturgije Vladika je u čin protojereja rukoproizveo paroha baošićkog Iliju Motiku.

Vladika je rekao da oca Iliju unapređuje za njegovu dosadašnju revnosnu službu, trud i za požrtvovanje na parhiji.

“Neka ti Bog daruje zdravlja, snage, mudrosti i kreposti sile ljubavi da svoju svetu službu vršić i ubuduće kao i do sada”, kazao je Mitropolit Joanikije.

Nakon pričešća vjernih blagosiljan je slavski kolač.

Mitropolit Joanikije je u arhipastirskoj besjedi rekao je da je sav život Svetog sveštenoispovjednika Kirila bio u znaku ispovijedanja, svjedočenja svete pravoslavne vjere.

“Od najranije mladosti on je krenuo za Hristom. Mlad se zamonašio u manastiru Savini, a potom i sveštene činove primio. Obrazovao se kooliko je to bilo moguće u tom vremenu. Kasnije je postao službenik u Eparhiji dalmatinskoj, kada su, nažalost, duvali vjetrovi unijaćenja, o čemu piše i Simo Matavulj i o čemu svjedoči naša mukotrpna istorija”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Podsjetio je da su nakon ukidanja Pećke Patrijaršije 1776. godine sve naše eparhije potpale pod vlast Carigrada, osim Mitropolije crnogorske, čiji Mitropoliti nijesu priznali tu vlast nego su se kao srpski arhijereji održali zahvaljujući Rusiji.

“Oni su kao srpski mitropoliti bili svijeća Pećke Patrijaršije, naše svete Srpske Pravoslavne Crkve. I zato se narod toliko vezivao za Cetinje i za vladike Petroviće. Ali, to je davna prošlost. Najvažnije je to što se Sveti Kirilo, kao mladi podvižnik i Hristov ugodnik, Božji čovjek, prosvijetljen Božjom svjetlošću, kada je vidio da unija hvata maha, suprotstavi.”, kazao je on.

Podsjetio je da je tadašnji Episkop Benedikt Kraljević, koga su Grci poslali u ove krajeve bio veoma sklon uniji.

“Zato je Sveti Kirilo ustao neustrašivo i stao na stranu naroda. I tadašnji kaluđeri i sveštenici u Dalmaciji odbranili su pravoslavlje”, podsjetio je Vladika.

Rekao je da se po baošićkom hramu Svetog Nikole vidi koliko je našem narodu tada bilo stalo da odbrani pravoslavlje.

“Pogledajte kako izgleda ovaj ikonostas. Da ga danas neko radi vrijedio bi jedne lijepe kuće. A u to vrijeme vredio je mnogo više. Joko Crnogorčević gfa je priložio hramu, sigurno sa ogromnom ljubavlju prema svojoj Crkvi”, istakao je Vladika Joanikije.

Kazao je da je Sveti Kirilo jedan od prvih i najznačajnijih ličnosti koje su se suprotstavljale austrougarskom nasilju nad našim narodom.

“Robijao je u zloglasnom lepoglavskom zatvoru, a onda kasnije, toboš pomilovan, i dalje je bio pod priosmotrom, zapravo i daljnje u pritvoru, označen kao neprijatelj države. Nije mogao da se vrati niti u Dalmaciju ni u svoju Boku. Premješten je u Banat u daleki, srpski, hvala Bogu, manastir, zadužbinu Jakšića, Bezdin, gdje je proveo poslednje decenije života, pod teškom stigmom državnog neprijatelja. Ali, Hrista radi – sve je istrpio”, rekao je Vladika.

Govoreći o svetiteljevoj autobiografiji, Mitropolit Joanikije je posebno istakao kako u njoj ima toliko svjetlosti života.

“Nikoga ne osuđuje, ni na što se ne žali, ističe uglavnom svačije vrline. Posebno je zanimljiv opis njegovog susreta sa Svetim Petrom Cetinjskim. On tada bio mladi đakon. Sreo se sa tim svetim starcem jednoim na Cetinju. Išao je da uzme od njega blagoslov. Naravno, opisao je i sva iskušenja sa unijatima. Ne žali se na svoju gorku sudbinu, na svoje robijanje, jer mu je Hrista radi sve to bilo lako. Svima je praštao i nije dopustio da mržnja i osveta uđu u njegovo srce. Tako se mirno upokojio u manastiru Bezdinu”, kazao je Mitropolit Joanikije.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga