Morski dom Iva Andrića
Mnogo godina sam sa čežnjom prolazio pored ove lijepe građevine, dok sam šetao od Igala do Herceg Novog, dugačkom Njegoševom ulicom.

Najzad je otvorena za posjete prethodnog proljeća, 60 godina otkako je Andrić, jedan od najznačajnijih pisaca regiona, dobio Nobelovu nagradu.

Nalazi se u središtu kulturnih znamenitosti Herceg Novog, između Zavičajnog muzeja „Mirko Komnenović“ i Njegoševe učionice u Crkvi Sv. Spasa na Toploj.

Veći dio novčane nagrade (oko milion današnjih eura) nobelovac je namenio za izgradnju biblioteka i za kupovinu knjiga u Bosni i Hercegovini a mali dio je uložio za gradnju svog morskog doma.

Građen je od 1962. do 1963. godine, prema projektu beogradskog arhitekte i slikara Vojislava Đokića.

Andrić je sa suprugom Milicom Babić živeo u njoj od 1963. do 1968. godine. Bila je to svojevrsna oaza i banja u kojoj je Milica liječila svoju upornu bolest.

„Kad sjedim pred kućom, ja imam pred sobom vidik koji izgleda kao da ga je birao neki ljubitelj prirodnih ljepota a ne igra slučaja.“ „Meni je bilo lijepo u Herceg Novom. Za vedrih dana, sa balkona svoje kuće često sam gledao i razmišljao o crnogorskom vladici. O Boku Kotorsku otimali su se Mlečani, Turci, Španci, Rusi, Austrijanci… Kako i ne bi o takvu ljepotu!“

Revitalizacija kuće trajala je nekoliko godina (2018-2020), a sredstva su obezbeđena donacijom koja za cilj ima očuvanje, unapređenje i promociju prirodnih i kulturnih bogatstava priobalnih zajednica. Dvorišni prostor preuređen je za potrebe održavanja kulturnih manifestacija. U dnu bašte nalazi se bista Ive Andrića, rad akademskog vajara Nikole Koke Jankovića iz 1974. godine.

Na osnovu spiska biljaka koji je sastavio sam Andrić, zasađene su sadnice 51 florne vrste koje su nekada krasile ovu raskošnu baštu.

Autori stalne muzejske postavke „Andrićeve novske staze, lica, predjeli“ su kustoskinja Tatjana Korićanac i dr Vladimir Roganović, čiji tekstovi iz knjige „Andrić u Herceg Novom“ prate fotografije, uz citate o umjetnosti, ljepoti, moru, životu i ljudskoj sudbini iz Andrićevih „Znakova pored puta“.

U dvije prostorije u prizemlju predstavljen je Andrićev život u Herceg Novom kroz fotografije pisca na terasi kuće i u bašti, kao i na nekim prepoznatljivim lokacijama u samom gradu – Šetalište 5 Danica, kiosk kod parka „Boka“, a tu je i fotografija nastala u barci tokom izleta po zalivu.

3201 scaled e1641236169829 1000x560

Foto: Privatha arhiva autora putopisa Gordana Gordunovića

Fotografije na spratu, u biblioteci i kabinetu, predstavljaju Andrića književnika i nobelovca, kao i njegove diplomatske godine.

Izložene su replike Nobelove diplome i Nobelove medalje i stilsko ogledalo, jedini sačuvan originalni predmet iz Andrićeve kuće.

Po riječima kustoskinje radi se na pribavljanju još eksponata koje su odavno odnijeli naslednici.

U smiraj ljeta nad tim posebnim mjestom u Boki svi smo osjetili da duh čuvenog pisca i dalje lebdi i čuva sve poštovaoce pisane riječi.

Huk mora i cvrkut ptica dostojanstveno su učestvovali u kompletnom dešavanju. Na odlasku punih srca napuštamo poslednje zajedničko prebivalište Iva i Milice, pošto se on nakon njene smrti više nikada nije vratio u svoj morski dom.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga