• Početak
  • Vijesti
  • Naš grad
  • „Morsko dobro“ prekida poslovni odnos za trajekt Kamenari-Lepetane: Raskidaju ugovor sa braćom Ban

„Morsko dobro“ prekida poslovni odnos za trajekt Kamenari-Lepetane: Raskidaju ugovor sa braćom Ban
Upravni odbor Morskog dobra pokrenuće postupak za raskid ugovora sa kompanijom „Pomorski saobraćaj“, koja ima monopol na jedinoj trajektnoj liniji u Crnoj Gori, Kamenari-Lepetane, preko prolaza Verige u bokokotorskom zalivu.

Predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra Blažo Rađenović je u razgovoru za „Dan“ istakao da će se proces raskida ugovora pokrenuti zbog nepoštovanja ugovornih obaveza od kompanije Pomorski saobraćaj.

– Po osnovnom ugovoru i aneksima, ova kompanija plaća četiri odsto od svake karte, odnosno od ukupnog prometa, što je precizirano ugovorom iz 2004. godine, a na to je saglasnost dala Vlada Crne Gore. Svoje obračune od te godine do danas, dostavljali su bez ikakvih pratećih dokumenata, i više je tu prekršaja koji su urađeni i obračun koji važi za 2020 i 2021. godinu govori o kršenju ugovora. Od tog preduzeća dobili smo zahtjev za umanjenje plaćanja za vrijeme pandemije, a obračune su pravili na osnovu umanjenja za 50 odsto tih četiri odsto koji su predviđeni ugovorom – istakao je Rađenović.

Rađenović dalje navodi, da se Pomorski saobraćaj oglušio o opomene Morskog dobra za izmirenje ovih obaveza, te da motori na njihovim trajektima ne ispunjavaju ekološke standarde.

– Monopol kojim su dobili mogućnost da privređuju na području Lepetani-Kamenari, u opštinama Tivati i Herceg Novi, je nešto što im je dodijeljeno mimo tendera, mimo koncesija i ne znam koji je osnov bio tada Vlade. Jako je upitno i mislim da je više štetno nego korisno za građane. To sam iznio na upravnom odboru, kada je tačka dnevnog reda bio zahtjev za umanjenje, pa smo se nadovezali da pravna služba spremi i proslijedi odluku o odbijanju kao i kompletnu dokumentaciju da se ide u raskid ugovora sa „Pomorskim saobraćajem“ Herceg Novi – naveo je Rađenović.

Rađenović ističe i da je došao do informacija da u odluci UO iz decembra 2018. stoji da se ide u raspisivanje koncesija, na koju je saglasnost dala Vlada.

– Vlada je 2019. godine bila u obavezi da raspiše koncesije, a još uvijek nisam našao dokument da se raspisalo, već da se pristupilo opet potpisivanju aneksa, i zaključak Vlade koja je dala saglasnost. Svakako će u narednom periodu tema biti ispitivanje cijelog slučaja, i od strane UO i menadzmenta preduzeća, a formirana je i komisija koja će se baviti dugoročnim ugovorima koji su potpisani bez tendera – poručio je Rađenović.

Rađenović je istakao da očekuje da naredna Vlada stavi van snage ovaj ugovor i zaključak koji je donijela pretprošla Vlada.

– Samim tim će se steći uslovi da se ide u raspisivanje koncesija, na kojoj će biti izabran najpovoljniji ponuđač, što je u interesu i građana i države – zaključio je Rađenović.

Podsjećamo, braća Ban kupila su preduzeće Pomorski saobraćaj 2004. godine za nešto preko milion eura od Fonda PIO. Godinama ranije u javnosti se pominjalo da kada su braća Ban preuzela Pomorski saobraćaj, narednih godina nisu dostavljali podatke o svom poslovanju, te da Morsko dobro odokativno određuje iznos koncesije. Čak je i DRI izražavala rezervu prema visini naplate od Pomorskog saobraćaja.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga