Kako su naslijeđeni problemi bolnice doveli do kraha?Bolnica Meljine

Stečajni upravnik Žarko Ostojić je 10. januara ove godine uputio dopis Vladi Crne Gore (premijeru Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću), ministru finansija Milojku Spajiću, ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović, direktoru Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslavu Šćekiću, gradonačelniku Herceg Novog Stevanu Katiću u kom obaviještava o sudbini bolnice u Meljinama ukoliko se hitno ne preduzmu dodatne mjere. No, problem bolnice ne traje od juče, a godinama se na ovu temu ćutalo, što je dovelo do katastrofalne posljedice, odnosno do toga da jedan grad u 2022. godini može ostati bez bolnice. 

Stečajni postupak otvoren je 19. 09. 2019. godine, ali je nastavak djelatnosti tada dozvoljen.

Bolnice Meljine kao stečajni dužnik nije u mogućnosti da iz prihoda od redovnog obavljanja djelatnosti obezbijedi neophodan obim sredstava, te se za period otvaranja stečajnog postupka, zaključno sa 30. 06. 2020. godine, obavljanje djelatnosti vršilo zahvaljujući dodatnim sredstvima koja su obezbijeđena na teret budžetskih sredstava, a shodno odgovarajućim zaključcima Vlade Crne Gore.

Stečajni upravnik je u toku postupka redovno obaviještavao sud, Vladu i resorna ministarstva o realizaciji odobrenih sredstava. 

U dopisu Ostojića se navodi da je stečajni upravnik preko Privrednog suda dostavio premijeru, ministru zdravlja, ministru finansija i Fondu zdravstva izvještaj o realizaciji sredstava za period 01. 12. 2020. zaključno sa 30. 04. 2021. godine, te zatražio dodatna sredstva u iznosu od 451.609 eura za pokriće obaveza iz poslovanja.

„Na predmetni zahtijev nije bilo nikakvog odgovora, a stečajni dužnik je nastavio djelatnost i ostvario nove obaveze za period 01. 10. 2021. d0 30. 11. 2021. godine, u iznosu od 269.717, 25 eura, te obaveze za mjesec decembar 2021. godine, za koje još uvijek nisu primljene fakture, pri čemu je iscrpio dalju mogućnost zaduženja kod dobavljača, te kod nastalih okolnosti stečajni dužnik je primoran da prestane sa pružanjem usluga zdravstvene zaštite zaključno sa 31. 01. 2022. godine“, navodi se u podnesku stečajnog upravnika. 

Naslijeđeni problem stare vlasti doveo je do toga da je bolnica danas praktično na izdisaju. Nedavno se ovim povodom oglasio i direktor Atlas grupe u čijem vlasništvu je bolnica.

„Nama je odštetni zahtjev 74 miliona za bolnicu Meljine, pa država neka vidi kako će“, kazao je Knežević gostujući na RTCG-u. On je prethodno za Jadran Novi saopštio da je je Atlas grupa odmah po konstituisanju nove vlasti u Crnoj Gori, pisala premijeru Zdravku Krivokapiću, ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću i ministarki zdravstva Jeleni Borovinić Bojović, predlažući da se organizuje zajednički sastanak i postigne dogovor o daljem funkcionisanju Opšte bolnice u Meljinama. Ipak, kako kaže, tada je izostala reakcija.

Vanredna sjednica SO HN zakazana je za sjutra u 10 sati.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga