Skip to main content


Nijedan minut ljekar sa pozitivnim testom nije radio u Domu zdravlja
JZU Dom zdravlja medijima je dostavio zvanično saopštenje kao odgovor na jutrošnje tvrdnje OO DPS Herceg Novi. Saopštenje prenosimo integralno.
 
„Cijenimo da je izjava političke organizacije učinjena iz iskrene i duboke brige za zdravlje sugrađana i status naše ustanove.
Ova ustanova prolazi najteži period u svojoj istoriji koji zahtjeva krajnje iscrpljivanje medicinskih i nemedicinskih  radnika. U ovoj ustanovi u COVID ambulante, redovne ambulante, kućne posjete COVID oboljelima i drugim oboljelima, masovne imunizacije u stacionarnom punktu i mobilnim jedinicama svakodnevno od prvog dana COVID epidemije ulaze članovi Uprave Doma zdravlja, uključujući i Direktora i Glavnu sestru Doma zdravlja. Čine se potpuni napori da se održi rad ustanove u svim segmentima. Sve vrijeme teče efikasna saradnja sa najoperativnijim nosiocima postupka suzbijanja COVID epidemije, uključujući Ministarstvo zdravlja. Takođe, sve vrijeme u zamasima epidemije ustanova se suočava sa odustvovanjem svojih kadrova. Biohemijska laboratorija je proteklih dana stizala do dvoje izvršilaca, a odsustvovanja medicinskih tehničara zbog oboljevanja možemo označiti kao masovno. Izostajanja iskusnih tehničara nadomještaju se veoma često mlađima koji se ubrzano obučavaju za rad na računarima i svim ostalim postupcima iz njihovog djelokruga. Pripadnici svih službi Doma zdravlja pokazuju visoki rani elan i vosoku ranu kondiciju.

JZU Dom zdravlja strogo vodi računa o stanju zdravlja svojih uposlenika na način da se redovno vrše testiranja zaposlenih kod pojave simptoma. Veoma često, a poslednjih dana sve češće suočavamo se sa pojavom interferencije COVID infekcije i banalnih respiratornih infekcija i to je činjenica koja, iskustveno, pobuđuje nadu d aće se i ovaj zamah COVID bolesti postupno stišavati. Nijedan zaposleni u ovoj ustanovi nijedne minute nije radio sa pozitivnim antigenskim testom niti PCR testom. O tome se strogo vodi računa. Svim zaposlenima je u svakoj situaciji kod pojave naj diskretnijih simptoma prehlade od strane rukovodstva ustanove sugerisano da prvenstveno vode računa o svome zdravlju i da pristupe odgovarajućem testiranju.

JZU Dom zdravlja koji u svojim redovima ima značajamn broj ljekara praktičara takođe ima u vidu mogućnost da se radnik koji je pogođen comon cold infekcijom u procesu rada i mogućih doticaja sa COVID inficiranim zarazi COVID virusom i da postane pozitivan. U pitanju su dinamični procesi koji se u svakodnevnom radu, prilikom masovnog oboljevanja sugrađana koji gravitiraju u našoj ustanovi, mogu ograničeno ispratiti. Ipak i u tom smjeru ulažemo najveće napore.

Dakle, još jednom ponavljamo nijedan uposlenik ni jednog minuta nije radio sa pozitivnim testom.

JZU Dom zdravlja Herceg Novi je uspostavio režim odsustvovanja – bolovanja COVID pozitivnih na način da je dan dijagnostikovanja cijenio kao nulti dan, dodajući još 10 dana odsustva (do prispjeća novih instrukcija zdravstvenih vlasti). Na taj način uskratili smo ustanovi predragocijeno učešće svakog radnika u situaciji katkada dramatičnog deficita“.

 


Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare