Novljani i „San o Boki“ ispraćeni ovacijama i gromkim aplauzima (FOTO/VIDEO)FOTO: Jadran Trebinje

Radnja, u kojoj se prepliću san i java, smještena je u jesen 1934. godine, a odvija se na terasi čuvenog hotela „Boka“.

Duh starog Herceg Novog i nekih ljepših vremena na sceni je oživjelo više od 20 aktera. Iako je profesionalni glumac, Goranu Slaviću ovo je bio prvi put da igra u mjuziklu. Iako mu je na neki način žao što nije pjevao, kroz ovu ulogu, kaže, ostvario je neposredni kontakt sa publikom.

– Ovo je prvi put da igramo van Herceg Novog, ali mislim da svaki grad ima neki svoj objekat ili hotel, koji ima neku svoju dušu, koja je nestala ili je uspavana, ubijena, a koja bi kroz ovu priču koju mi želimo da predstavimo mogla da se probudi i da ponovo zaživi. Ja sam Hercegovac, iz Mostara sam i meni ovo posebno znači, što prvi put igram u ovom pozorištu, u mojoj Hercegovini. Kada smo dolazili u Trebinje, komentarisali smo kako bi bilo lijepo da nema granice i da se sve ovo ponovo spoji, da bude jedno – kaže Slavić.

Producent u projektu i profesorka solo pjevanja Mirela Šćasni, kaže da je cijela ekipa uživala u stvaranju ovog mjuzikla, jer su muzika i igra bili svuda oko njih. Doći u Trebinje, kažu, za njih je bio veliki izazov.

– Malo jeste stresno i problematično, jer trebalo je doći, preći granicu i cijelu tu našu scenografiju smjestiti u kamion i donijeti ovdje, pa montirati. Mjuzikl je jedna divna umjetnička tvorba, zato je publika uživala. Mnogo je zahtjevna i zato se rijetko izvodi, ali ja sam znala kakve resurse u ljudstvu ima Herceg Novi. Iskoristila sam njihove maksimume i onda smo sve to posložili na scenu – kaže Šćasni i dodaje da je bila sigurna da će trebinjska publika da uživa, jer su Trebinjci i Novljanih sličnog mentaliteta.

Novljani, kaže, rado vole da dođu u Trebinje i da uživaju pod platanima, a ovoga puta oni su u Dučićev grad donijeli duh starog Herceg Novog.

– To je ovo vrijeme kada su Herceg Novim šetali Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Zuko Džumhur, Voja Stanić i kada su stvarali mnogi umjetnici, pa i Dučić. Svi su dolazili, uživali u tome gradu i stvarali. Bio im je inspiracija i te neke stvari su se sigurno osjetile u mjuziklu. Publika je mogla da vidi kako je to bilo božanstveno. I taj hotel „Boka“, koji je bio najljepši hotel u Evropi tih dana i park Boke bio je božanstven. Kapetani iz cijelog svijeta su donosili biljke i to je bila divna bašta. Sada je sve to malo devastirano i tužno, ali ovo je jedan impuls da nešto bude bolje. Možda da se ponovo izgradi taj hotel „Boka“, makar da se napravi  bašta, da bude ljepša – poručuje Šćasni.

Mjuzikl je, kažu glumci, jedan od najzahtjevnijih žanrova, kako za profesionalce, tako i za amatere. Andrej Božanović, igra kapetana podmornice, porijeklom Slovenca, a ovaj projekat nije mu prvo glumačko iskustvo. Ponosan je, kaže, što je učestvovao u ovom komadu, jer je mnogo toga naučio.

– Naučio sam mnogo iz ovog projekta, naročito o samoj režij. Mi negdje režisera doživljavamo kao tehnološki višak kad se sve završi, ali u osnovi teret onoga što mi vidimo, onaj maksimalni teret podnese upravo on za vrijeme svih onih proba, uvježbavanja i slično, jer sada ove stvari teku svojim redom. Meni se ovo mnogo dopalo i ponosan sam što me sam imao priliku da budem dio ovakvog projekta – kaže Božanović.

Amateri i profesionalci, starosti od 10 do 70 godina prenijeli su Trebinjcima duh jednog vremena.

U „Snu o Boki“ glume, pjevaju, sviraju i plešu: Miloš Pejović, Goran Slavić, Dejan Đonović, Danilo Babović, Zoran Trojanović, Andrija Rašović, Miroslav Bobo Milanović, Maja Lukšić, Sara Janjić, Milica Milanović, Zagorka Komljenović, Lara Kovačević, Đuro Poznanović, Slobodan Bobo Janjić, Radovan Čeprnić, Andrej Božanović, Luka Gardašević, Luka Dubanek, Bjanka Vrcan, Lukas Bok, Mia Mišević, Sara Giga, Sanja Đurić i Andrea Proročić.

Scenografiju je osmislio Vojislav Vojo Kilibarda, a kostime izradila Vesna Vukićević. Originalne kompozicije djelo su Peđe Ristića i Vladimira Rackovića, a koreografiju potpisuje Antonija Novoselac.

Mjuzikl je rađen u produkciji NVO „Bruna“.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga