Novljani mogu da se ponose: I djeca i odrasli vole da čitaju i rado posjećuju biblioteku
„Ipak, u Herceg Novom, čak tri četvrtine članova biblioteke čine djeca osnovnog i srednješkolskog uzrasta, što je zaista ohrabrujući podatak“ – poručila je za Jadran Novi v.d. direktorka ove ustanove Jasna Maslan.

„Ovakvom stanju doprinosi činjenica da se za djecu osnovce organizuju programi koji promovišu knjigu i čitanje, dok se srednjoškolskoj čitalačkoj publici u tom smislu nismo još obratili, ali namjeravamo.“ – naglasila je ona.

“Što se tiče vrste literature, najpopularnija je belatristika, publikacije novijeg datuma, zatim lektira. Studenti najfrekfentnije koriste čitaonicu i naše korisničke servise u ljetnjem periodu.“

biblioteka

Zanimalo nas je da li je i u kojoj mjeri Covid-19 fenomen uticao na navike kao i na izbor literature u našoj biblioteci, jer smo u jednom dužem periodu bili u prilici provoditi vrijeme kući duže nego inače. Ipak čitalački ukus se nije mijenjao, najviše su traženi trileri, ljubavni i istorijski romani kao i dječija literature.

“Međutim, epidemiološke mjere su značajno uticale na redukovanje grupnih posjeta, posebno dječijih, izostanak realizacije planiranih programa i književnih gostovanja. Ipak naši bibliotekari su bili vrijedni. “ – poručila je Maslan.

Popularne radionice uvijek nailaze na dobar odziv. “Djeca rado posjećuju radionice i možemo reći da je broj pohađalaca spram prostornih i kadrovskih kapaciteta maksimalan. Postoje redovni porgrami koji su se prije korone održavali svake subote za djecu predškolskog i školskog uzrasta: Igrom do knjige i Čitam, maštam, stvaram, a kojima su se djeca istinski radovala. Skoro smo upriličili gostovanje poznate književnice za djecu Gordane Timotijević, čija je radionica bila izuzetno dobro posjećena, zatim u saradnji sa OŠ “Ilija Kišić” radonicu Vukova nedjelja u biblioteci. Treba istaći da u okviru Međunarodnog sajma knjiga Trg od knjige jedno veče obavezno posvećujemo djeci i dječijoj literaturi.”  – Poručila je Maslan.

Gradska biblioteka Herceg Novi i mi 01

“Trg od knjige je jedan od glavnih kulturnih manifestacija grada Herceg Novog, u susret sljedećoj godini jedan od najvažnijih planova za narednu godinu je  realizacija jubilarnog, 20. MSK Trg od knjige.” Nastojimo da ovaj svečani događaj bude bogat raznovrsnim i izvanrednim kulturnim sadržajem i da postavi paradigmu “dobre knjige”. Planiramo publikovanje i predstavljanje knjige za djecu Jurija Nečiporenka, Male priče, koju će po prvi put na srpskom jeziku izdati JU Gradska bilbioteka i čitaonica Herceg Novi. Nadam se da će se situacija stabilizovati pa ćemo moći nastaviti u punom sastavu dječije radionice i druženja , promocije , književne večeru , panel diskusije na razne , zanimljive i edukativne teme. Do tada će biti realizacije u skladu sa epidemiološkim mjerama .” – Kazala je Maslan.

Projekat koji je popularan u svijetu 65+ se pokazao uspiješnim, popularan je i kod nas, interesovalo nas je kako se pokazao u biblioteci našeg grada, da li smatrate da starije generacije nažalost jedine valorizuju knjige kao izvor saznanja ili ste optimistični?

“Kreativnost i saznanje su opšta ljudska potreba nezavisno od uzrasta. Uspjeh u podsticanju čitalačke publike koju čine osobe starije od 65 godina projektom 65+, svakako nije nešto što obeshrabruje, već daje nadu i uliva optimizam. Ovim modelom je potvrđeno da ukoliko se pažljivo i s ljubavlju odnosimo prema čitaocima, knjiga postaje povod za razmjenu iskustava i znanja, kao i okosnica integracije u društvenu zajednicu. Potrebno je posvetiti se čitaocu organizovano, imati senzibilitet, i rad će sigurno uroditi plodom, kako  kod čitalaca  starije dobi, tako i kod omladine.”

“Možemo razumjeti internet kao globalnu mrežu putem koje razmenjujemo informacije pohranjene na elektronskim nosačima, i uporediti sa knjigama koje takođe komuniciraju informacije, ali ovdje je nosač papir. Međutim, danas imamo elektronske knjige, časopise, te veoma pouzdane i relevantne sajtove i baze podataka. Stvar nije u tome da li ćete do informacije doći preko interneta, ili ćete je tražiti na papiru. Suština je da dođete do pouzdane informacije, utemeljenog znanja, ili da doživite zaista izvrsno umjetničko djelo, formirate estetski ukus.”- Naslasila je Maslan.

 “Za to je potrebno da poznajete duhovnu tradiciju, da gradite svoj duhovnost na onome što je već oprobano, što je kritički sagledano ili naučno raspravljano i da razumijete zašto je to vrijedno. Za onoga ko to ne razumije internet je haotično mjesto preplavljeno pregrštom informacija, dezinformacija i poluinformacija koje ne umije da razlikuje, stoga mu suštinski neće biti od koristi. Onaj ko to razumije znaće da valorizuje informacije na internetu, umjesto haosa uočiće strukturu, razlikovaće pozdane od nepouzdanih izvora, sve u svemu pronaći će kvalitetne sadržaje koje proširuju znanje i estetsko iskustvo.” – Poručila je za čitaoce Jadran Novog direktorka Jasna Maslan.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services