U okviru projekta Ecoscree.

Novljani voljni da prijave ekološka zagađenja

Građani Herceg Novog spremni su da prijave sva  ekološka zagađenja,  istakli su komunalni policajci, ali i mještani koji su ju;e u Omladinskom parku u Igalu prisustvovali Info danu koji je organizovala  NVO “EkoKulmedia” u okviru projekta Ecoscree.
Građani Herceg Novog spremni su da prijave sva  ekološka zagađenja,  istakli su komunalni policajci, ali i mještani koji su ju;e u Omladinskom parku u Igalu prisustvovali Info danu koji je organizovala  NVO “EkoKulmedia” u okviru projekta Ecoscree.


EkoKulmedia

“Kroz naš projekat mi informišemo, ali i upozoravamo na brojna zagađenja  u  opštini – od Njivica, do Kamenara I Luštice. Osim  zagađenja na kopnu bilježimo I zagađenja vodotoka : rijeke Sutorine, Ljutog potoka, Babinog potoka, Nemile,Manitovca,… a u  podmorju našeg dijela Zaliva sve je više otpada o čemu svjedoče ribari, ronioci, ali I stručnjaci kotorskog Instituta za biologiju mora. Prijeti nestanak mnogih morskih živih organizama.”, navela  je koordinatorka projekta Slavica Kosić.

Ona je kazala da od zagađenja nisu pošteđena ni zakonom zaštićena prirodna područja kao što su  Orjen I Savinska dubrava, a da je buka  , posebno u ljetnim mjesecima.  problem na koji se turisti I građani najviše žale. “ Cilj nam  je  da podstaknemo građane da se aktivnije uključe u rješavanje ekoloških problema u gradu, ali i  da  izvrše pritisak na nadležne institucije da reaguju na  upozorenja građana kako bi grad, rivijera i zaleđe bili čistiji i tako primjerniji za život.

Službenici Komunalne policije i inspekcije prisutnim su pojasnili način na koji mogu da prijave nelegalne deponije otpada, ali i svako drugo ekološko zagađenje.

“Građani se najviše žale na nelegalno odlaganje otpada i  buku . Od 1. Juna do 31 avgusta imali smo 139 prijava na buku, od čega 84 iz ugostiteljskih objekata, a 53 iz stanova. ”, kazao je komunalni policajac Zoran Buik. On je naveo da su kazne za nelegalno odlaganje otpada od 500 do 2.000 eura za fizička lica i od 1.500 do 7.500 za pravna lica.

“Osim na nelegalne deponije otpada, građani i turisti se žale na smeće na ulicama, parkovima I kupalištima. Sve ekološke probleme građani mogu prijaviti putem Sistema 48 – telefon 19 800, na naš mail, ali i u našim  kancelarijama”,  naglasila je komunalna inspektorka Ariana Furulija. Ona je kazala da i komunalni policajci u njihovim svakodnevnim aktivnostima reaguju na sva ekološka zagađenja na koja naiđu.

Građani koji su prisustvovali Info danu uglavnom su navodili primjere zagađenja iz njihove okoline.

NVO Eko KulMedia implementira projekat Ekoscreen u sklopu „Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2. Program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj. U Crnoj Gori se ReLOaD2 realizuje u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava među kojima su Herceg Novi, Tivat, Kotor i Budva, koje čine klaster „Coast Mates”.

Aktivisti  NVO EkoKulMedia  dijelili su građanima flajere i upućivali ih kako da što efikasnije djeluju u slučaju narušavanja životne sredine, posebno uklanjanju divljih deponija.Komentari

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Voljni da prijave bilo sta.


Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga