Skip to main content


Novljanka sjajnom humanitarnom idejom oduševila sugrađane – humani čiviluk
Ona je do ideje došla preko društvenih mreža, prateći slične akcije u drugim državama. Kako kaže: „ Svi mi svake sezone, prečišćavajući ormare,  garderobu koju odavno ne koristimo razmišljamo da damo nekome  kome je potrebna i kome bi je poklonili, a to nažalost obično završi na smeću. Trudimo se sa druge strane da budemo ekološka država, a mi kao građani pojedinačno ništa ne činimo da to ostvarimo, oslanjajući se na to da će to neko drugi uraditi, a kad dođu odluke u zakonu mi se bunimo, jer one obično vuku novčane izdatke“ – naglasila je Rada.

 Smatra da bi bilo korisno da se na lokalnim autobuskim stajalištima omoguće prostori za odlaganje garderobe ili higijenski spakovana hrana za one koji su u potrebi. Za takve akcije nisu potrebni novci, već samo dobra volja.  Ukoliko razmišljamo o drugima. „Ne treba da čekamo da se problemi riješe na većem nivou, već da treba prevashodno krenuti od sebe. Da sa svojim djelovanjem možemo mnogo toga unaprijediti, prije svega u našoj okolini.“ Naglasila je Rada.

humani civiluk

Osim garderobe, stari namještaj ili bijela tehnika koja je viška, da se u dogovoru sa nadležnim insitutucijama koje mogu odvojiti jedno vozilo komunalnog  da transport tih većih uređaja prebaci nekome koje u potrebi, jer često nismo u mogućnosti da to sami obezbjedimo. – Poručila je Rada, koja je bila u prilici da pokloni dvije veš mašine, ali nije bila u mogućnosti da nađe prevoz za iste. Smatra da bi se to moglo organizovati akcijom da se jedan dan u nedelji odvoji za prevoz tih stvari, a da to ne bi poremetilo njihovo poslovanje.

Osim što je njen humani pristup radu mnogima dao ideje da se pridruže ovoj ideji, Rada je odnjegovala jedan zanat u našem gradu koji je često marginalizovan zbog industrije, ona ipak smatra da su zanatlije neophodne i da je njihov rad nezamjenljiv, jer kako kaže: „Zanati opstaju i u najtežim vremenima, bez dobrog zanatlije se ne može, a bez mnogih drugih zanimanja se moglo, nadam se da će mladi ljudi to shvatiti i da će se oživjeti možda neke nove škole koje će to potvrditi.“Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare