Novska lista: Praznik u sijenci nagrade NikolaidisuFoto: Internet

„Više se ne zna ko je ko, ne zna se. I niko ne zna ko je lud, ne zna se“, kažu stihovi proslavljenog rok benda „Van Gogh“.

Možda je izbor novih laureata Trinaestojulske nagrade iznenadio i razočarao mnoge u Crnoj Gori, ali ni na koji način nije trebao da iznenadi i razočara bilo koga u Herceg Novom.

Grad kojemu su razorili privredu na način što su hotele dali autolimaru, bolnicu bankaru, a ostalu industriju bukvalno ugasili, trebao bi kao normalno da prihvati da nagrada koja u svom nazivu baštini tradiciju antifašizma ode u ruke čovjeku sa fašističkim mislima nevješto prenešenim na papir. To jednostavno „obilježava vrijeme u kojem je djelovao“ kako i glasi dio teksta poziva za predloge za Trinaestojulsku nagradu koja se dodjeljuje za životno djelo.

No ono što Herceg Novi sigurno nije očekivao je da će nagradu laureatu sa fašističkim mislima pristati da uruči rođena Novljanka, javna ličnost, koju smo doskora mogli gledati u hercegnovskim pravoslavnim hramovima, a odskora ni na hercegnovskim ulicama. Nikakav zakon i nikakvi pravilnici Čovjeka ili Ženu (sa velikim početnim slovom) ne mogu obavezati da bude dio ove paradoksalne ceremonije, kako je uostalom pokazao i njen prethodnik, a sada njen ministar Ranko Krivokapić kada je 2013. godine odbio da uruči nagrade laureatima koji su po njemu imali srpski predznak!

Ovog trinaestog jula u Herceg Novom je pao snijeg i svaka je zvijer pokazala svoj trag, i to trag koji „smrdi nečovještvom“. Od danas stihovi grupe „Van Gogh“ ne važe u našem gradu, jer ako je do sada iko i sumnjao, od danas sumnji mjesta nema. Od danas se zna ko je ko!

Neka vam bude srećan praznik, Novljani. Od ove ga godine treba dodatno slaviti jer smo postali pametniji, bolje vidimo, stvari su jasnije. Budimo svjesni „vremena u kom djelujemo“ i budimo svjesni koliko nam dobra žele oni gore, a koliko mi sami sebi, navodi se u saopštenju Novske liste.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga