NVO Nova šansa predstavila projekat spustnih rampi za plaže za OSI
Predsjednica NVO Nova šansa Vesna Odalović je predstavila opšte ciljeve projekta kao i značaj saradnje sa ministarstvom i lokalnom samoupravom za realizaciju ovakvih projekata. Konferenciji je pristustvovala kompletna komisija koja je došla da isprati rad NVO.

NVO „Nova šansa“ će kroz realizaciju ovog projekta, uz podršku Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, lokalne samouprave, Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom i partnerske organizacije, do oktobra tri hercegnovske plaže učiniti pristupačnim osobama sa invaliditetom, poručila je predsjednica ove NVO Vesna Odalović.

20220224 1135501

Opšti cilj projekta je jačanje saradnje lokalne samouprave, javnih institucija  i NVO sektora  u cilju  smanjenja diskriminacije osoba sa invaliditetom i promociju jednakosti. 

Specifični ciljevi projekta su:

– Analiza stanja pristupačnosti plaža licima sa invaliditetom u Opštini Herceg Novi

– Informisanje i edukacija vlasnika korisnika plaža o važećim zakonskim normama o Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata i Pravilniku  o bližim uslovima i načinu  prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivostii lica sa invaliditetom.

-.Izgradnja tri spustne rampeza lica sa invlidetom na plažama  u Opštini Herceg Novi.

  Ciljne grupe su : Osobe sa invaliditetom i porodice osoba sa invaliditetom koji zive na teritoriji opstine Herceg Novi , turisti-lica sa invaliditetom kao  i   Opština  Herceg Novi, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i lokalne javne institucije koje se bave pitanjem osoba sa invaliditetom , privrednici ,vlasnici i  korisnici plaža.

Predsjednica komisije koja je opredjelila sredstva za finansiranje projekata pet nevladinih organizacija, Jelena Raičević iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pohvalila je projekat NVO Nova šansa:

-Nama je izuzetno drago što je Vaša NVO dobila ova sredstva, početak je obećavajući na osnovu izvještaja koji smo imali priliku da pročitamo, vidjeli smo da ste preuzeli brojne aktivnosti i da ste veoma ozbiljno pristupili ovom projektu.
Ideja oko pristupačnosti plaža je zaista originalna ideja, i zato nam je drago, uklapa se u kvalitet turističke ponude, jer je turizam naša primarna grana i kvalitetna turistička ponuda mnogo znači.- poručila je ona.

Ispred sekretarijata za lokalnu samoupravu Željko Bajčeta pohvalio je takođe rad NVO Nova šansa i poručio da je opredijeljen jedan dio sredstava uz nadu da će do početka sezone makar jedna rampa biti osposobljena. 

20220224 114941

Miljana Miljanić iz Morskog dobra kazala je da je Morsko dobro već imalo priliku da sarađuje sa NVO Nova šansa, kao i da su opredijelili nekih deset hiljada eura da bi podržali realizaciju projekta. 

20220224 1150341

Arhitekta Ranko Kovačević iz Agencije za izgradnju i razvoj grada predstavio je par idejnih rješenja kako bi spustne rampe trebalo da izgledaju sa obzirom na specifičnost njihove namjene i pozicije na kojima će biti postavljene. 

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga