• Početak
  • Vijesti
  • Naš grad
  • NVO Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama“ podnijela pritužbu Ombudsmanu zbog izjave odbornika Nikovića

NVO Mladi Romi Phiren amenca

NVO Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama“ podnijela pritužbu Ombudsmanu zbog izjave odbornika Nikovića

NVO Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca” izražava zabrinutost još jednim slučajem anticiganizma koji se u kratkom vremenskom intervalu dogodio u našem društvu i oštro osuđuje isti.
NVO Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca” izražava zabrinutost još jednim slučajem anticiganizma koji se u kratkom vremenskom intervalu dogodio u našem društvu i oštro osuđuje isti.Tokom devete sjednice Skupštine Opštine Herceg Novi održanoj  odbornik liste „Stevan katić – ni lijevo, ni desno. pravac novi – demokrate – novi pobjeđuje – demos – partija penzionera, invalida i restitucije“ Savo Niković govoreći o problemu čistoće gradskih ulica kazao je, između ostalog, da ulice grada čiste “veoma bahati smećari romske nacionalnosti”. Uz to odbornik je kazao da se sa ovim radnicima “ne može ništa uraditi osim zamjeranja”.

 

Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca” podnijela je Pritužbu Ombudsmanu za zaštitu od diskriminacije zbog pomenutog slučaja protiv odbornika Niković. Smatramo da u izlaganju odbornika Niković ima elemenata anticiganizma. Naime, ovakvom izjavom se radnici gradske čistoće stavljaju u negativan kontekst i aludira se na njihov neprofesionalizam uz pominjanje njihove nacionalne pripadnosti.

 

Istina, u komunalnim preduzećima najveći broj zaposlenih su romske nacionalnosti, ali to ne znači da ih treba poistovjećivati sa tom profesijom.

 

Takođe, mislimo da se mogao upotrijebiti neki drugi naziv za radnike komunalnog preduzeća, jer znamo da se termin smećar najčešće koristi u pežorativnom smislu i kada želimo nekog da uvrijedimo. Na kraju, oni i jesu radnici pa ih tako i treba nazivati.

Ovako izgovorena rečenica odbornika Nikovića ide u smjeru pojačavanja i održavanja već postojećih predrasuda i stereotipa prema romskoj zajednici kao neodgovornoj i nevaspitanoj.

 

Smatramo da bi predstavnici svih građana koji bi trebali da podjednako zastupaju njihove interese bez obzira na nacionalni predznak, morali da imaju razvijenu svijest o diskriminaciji romske populacije i da vode računa da njihova riječ ne vrijeđa ničiji identitet te da ne podgrijavaju već ionako snažne predrasude prema Romima koje nažalost karakterišu čitavo društvo.

Pozivamo i Predsjedika Skupštine Opštine Herceg Novi kao i ostale odbornike i odbornice, koji nijesu reagovali, da ubuduće reaguju i ne dozvoljavaju ovakve anticiganističke izjave koje dodatno stigmatizuju romsku zajednicu i doprinose povećanju etničke distance prema romskoj zajednici, a konačno utiču na pogoršanej položaja Roma koji se svakodnevno sočavaju sa već decenisjkim teškim uslovima života.

Elvis Beriša, izvršni direktor

Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca”Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga