Odbornici složni: Bolnica Meljine mora opstati!Foto:Press HN

Na sjednici SO Herceg Novi prisustvovali su pored odbronika  direktor Direktorata u Ministarstvu zdravlja Luka Đukanović, direktorica Bolnice dr Olivera Elez, direktor Doma zdravlja Herceg Novi dr Goran Komar i vd direktora Instituta „Dr Simo Milošević“ dr Savo Marić.

Predsjednik SO Herceg Novi Ivan Otović kazao je na početku da je poziv za sjednicu upućen i predstavnicima Ministarstva zdravlja, finansija i socijalnog staranja, Fonda za zdravstveno osiguranje, zatim stečajnom upravniku Bolnice Žarku Ostojiću, Komisiji za praćenje i kontrolu postupaka privatizacije Skupštine Crne Gore.

Ministarstvo predano radi na rješavanju problema bolnice Meljine, kazao je Luka Đukanović, direktor direktorata u Ministarstvu zdravlja, i dodao da su svi svjesni kompleksnosti problema.

„Zbog pravnih procesa, Ministarstvo zdravlja ima ograničen fokus djelovanja. U poslednjem periodu pokrenuli smo niz aktivnosti kako bi pronašli model koji će da održi funkcionisanje bolnice. Taj model svakako nije ono što sada imamo, jer je sada situacija neodrživa i toga smo svjesni, ali zbog pravnih djelovanja moramo biti svjesni rezultata tih djelovanja. Ono što Ministarstvo zdravlja radi je da pronalazi model u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, Fonda za zdravstveno osiguranje i ostalim relevantnim učesnicima. Modele ćemo prezentovati javnosti, a na sastanku 1. februara imaćemo jasnije smjernice“ poručio  je Đukanović i pozvao odbornike da upute sugestije i ideje, a zaposlenima u bolnici u Meljinama zahvalio na radu i požrtvovanju.

Direktorica Bolnice dr Olivera Elez kazala je da bolnica ostvaruje prihode preko ugovora sa Fondom zdravstva ali da ona nisu dovoljna za nesmetano funkcionisanje već su potrebna dodatna sredstva koja su do sada dobijali iz Budžeta i uz pomoć Vlade.
„Nadam se da će se ta pomoć i dalje nastaviti za šta imamo obećanja. Jednako važan je problem kadra bolnice. I pored obezbjeđenja finansijskih sredstava za dalje funkcionisanje imamo teško rješiv problem kadra jer u cijeloj državi nedostaje srednji i visoki medicinski kadar. Trenutno imamo samo jednu ljekarku na specijalizaciji, ostalo je kadar uglavnom iz nekadašnje Vojne bolnice i oni će za pet, šest ili osam godina otići u penziju. Ako hitno ne odreagujemo nećemo imati priliku da nekome ostavimo bolnicu.“ Naglasila je dr Elez. 

„Nije privlačno mladom ljekaru da traži posao u HN. To je posledica strukturnog urušavanja sistema koji nije učinio privlačnim rad u zdravstvenom sistemu, kazao je dr Komar i istakao da je ozbiljan korak u rješavanju tog problema ideja da se u HN otvori srednja medicinska škola, za šta je već potpisana inicijativa. “ On je rekao da je pitanje bolnice i civilizacijsko pitanje te da je bolnička usluga u Herceg Novom neophodna.

Predsjednica Sindikata Bolnice Slavica Drobnjak poručila je: „Naš predlog kao sindikata je  da se svi ugovori o radu trenutno i buduće zaposlenim radnicima pišu na neodređeno vrijeme, da se prema bankama, bez obzira što smo u stečaju, traći saradnja, kako bi mogli i mi radnici imati nekih privilegija, kao i svi ostali u našoj državi.“ 

Drobnjak smatra da plate zaposlenih moraju biti usklađene sa primanjima u javnom zdravstvu.

Podsjetila da ova zdravstvena ustanova od prvatizacije 2010. godine posluje sa problemima, koje su zaposleni pokušavali da riješe razgovorima, pregovorima, protestima, a ključ svega je kršenje kolektivnog ugovora, nakon čega je prekršen i kupoprodajni.

Dr Savo Marić, v.d. direktor Instituta „Dr Simo Milošević“, podsjetio je da ovo nije prva skupština o bolnici, ali se nada da će biti početak rješavanje najvećih problema u našem gradu.
„Ovaj problem nije više u domenu politike, došao je na pravni teren i vidimo da imamo šanse da bude riješen. Firma koja je privatizovala bolnicu i njen vlasnik, ponašali su se kao da im nije cilj da opstane bolnica. Institut Igalo je uzročno posljedični problem. Važno je da opstanu ugovori sa fondovima Crne Gore i Skandinavije, obezbijedili smo sve sertifikate. Jedan od uslova da ugovor sa Skandinavcima opstane je da Herceg Novi ima bolnicu. Ako zatvorimo bolnicu Meljine automatski smo zaključali Institut.“ Kazao je Dr Marić.

Odbornici su jednoglasno donijeli sljedeće zaključke:

– U skladu sa dugom tradicijom Bolnice Meljine u Herceg Novom, njenom nezamjenjivom ulogom u ostvarivanju zdravstvene zaštite građana Herceg Novog, kao i nezaobilaznim značajem za ostvarivanje strategijske privredne djelatnosti za Crnu Goru, a to je zdravstveni turizam, čiji je nosilac Institut „Dr Simo Milošević“ u Igalu, ne smije se dozvoliti zatvaranje jedine bolnice na području opštine Herceg Novi.

– Radi obezbjeđivanja bolničke zdravstvene zaštite građana i gostiju Herceg Novog, neophodno je da Vlada Crne Gore obezbijedi stabilno finansiranje i funkcionisanje bolnice Meljine na mjesečnom nivou do pronalaženja trajnog rješenja za bolnicu u Herceg Novom u okviru sistema javnog zdravstva Crne Gore.

– Apelujemo na Ministarstvo zdravlja da sa osobljem bolnice Meljine, koje je neophodno za njeno funkcionisanje, sklopi ugovore o radu na neodređeno vrijeme i da im obezbjedi isti status kao osoblju svih drugih bolnica u sistemu javnog zdravstva Cme Gore.

– Skupština opštine Herceg Novi se obavezuje da će u kontinuitetu pratiti upravne i sudske procese vezane za Bolnicu Meljine i da će povodom ovog pitanja redovno obavještavati odbornike Skupštine opštine i građane Herceg Novog.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services