Skip to main content


Održana promocija knjige Jovana B. MarkušaFoto: Facebook KK Primorje/ Dom "Mladost"

Promocija knjige Jovana B. Markuša „Crna Gora kroz istorijska dokumenta: narod, jezik, crkva, država“ u izdanju Matice srpke-Društvo članova u Crnoj Gori, održana je u petak 10. decembra u 19č u foajeu Dvorane Park.

O knjizi su govorili direktorica JUK Herceg Fest, mr Gordana Krcunović, publicista Nebojša Rašo, dr Jelena Gazdić arhijerejski namjesnik hercegnovski, protojerej stavrofor Obren Jovanović i autor Jovan Markuš.
Monografija se sastoji iz četiri dijela: Narod, Jezik, Crkva i Država. Knjiga je dvojezična, recenzenti su prof. dr Jelica Stojanović, prof. dr Boris Brajović i prof. Vasilije Orović, za dizajn se pobrinuo Mirko Toljić, dok je knjigu na engleski prevela Alisa Bulatović. Markuševo djelo je kapitalno izdanje moderne crnogorske istoriografske publicistike.

Publici je predstavljen obimni izdavački poduhvat – još jedna kapitalna Markuševa studija – koja obuhvata vjerodostojne istorijske dokumente, zahvatajući najbitnije istorijske događaje, procese i fenomene crnogorskog trajanja.

Prema riječima direktorice Herceg festa, Gordane Porobić Krcunović, Markuš je sačinio svojevrsnu antologiju identitetskih generalija Crne Gore, čime je zaokružen jedan, po mnogu čemu, izuzetan, plodan, ali i težak period njegovog bavljenja našom slavnom prošlošću u nečasnoj sadašnjosti i na pomolu neizvjesne budućnosti.

Autor Jovan B. Markuš je zbog postkovid stanja bio spriječen da prisustvuje promociji, ali se uključio putem video linka i između ostalog kazao da su ovi objavljeni dokumenti, koji su ovim zbornikom skupljeni na jedno mjesto, svjedočanstvo ne samo za ovu generaciju već i za buduće generacije i da će ova knjiga da nadživi ne samo njega već i generacije koje dolaze.

Markuš je istakao da je posebno srećan što je objavljivanjem ove knjige na neki način ispunio blagoslov i zavjet blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci