Herceg Novi

Opština Herceg Novi još čeka da vrati život drevnoj palati Burovina

Neophodno je da Opština dobije objekat na raspolaganje, kako bismo mogli da uđemo u fazu rekonstrukcije, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić
Neophodno je da Opština dobije objekat na raspolaganje, kako bismo mogli da uđemo u fazu rekonstrukcije, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan KatićBorba Opštine Herceg Novi, ali i Hercegnovskog pozorišta za rekonstrukciju palate Burovina ne prestaje od 2011. godine, kada je pozorište sudskom presudom, po tužbi Muzičke škole dok je na njenom čelu bila Nađa Karadžić, nakon 30 godina izbačeno na ulicu. Prema riječima predsjednika Opštine Stevana Katića, lokalna uprava je posljednji put u novembru 2022. godine ponovila inicijativu ka Ministarstvu prosvjete da im ustupi na korišćenje Palatu Burovina, no odgovor još nijesu dobili. Katić je istakao da je Opština voljna da rekonstruiše ovo ruinirano zdanje kao i prostor oko njega s obzirom na značaj palate za kulturni život grada.

– Država ima neodgovoran odnos prema objektu i zbog toga želimo da preuzmemo odgovornost za održavanje. Napravili bismo praktično novi prostor kulturne ustanove u koju bi se Hercegnovsko pozorište eventualno vratilo i da to ujedno i bude prirodna veza sa dvoranom Park u čijoj je nepostrednoj blizini – kazao je Katić i naglasio da se u dva navrata obraćao ministarstvima prosvjete i finansija sa zahtjevom za prenos prava raspolaganja na Opštinu Herceg Novi.

– Neophodno je da Opština dobije objekat na raspolaganje, kako bismo mogli da uđemo u fazu rekonstrukcije, ali su nam za to potrebni i konzervatoroski uslovi Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kotora. Međutim, još nemamo nikakvih konkretnih odgovora, ali pisaćemo urgencije da se to pitanje rješava što je prije moguće – poručio je prvi čovjek grada. Sadašnja direktorka Muzičke škole Nives Nenadović pojašnjava da su ranije uradili procjenu stanja palate Burovina.

– Iz Zavoda za nekretnine su procijenili da je palata kvalitetno građena i da je jedini problem potkrovlje, odnosno krov koji je u ruševnom stanju. Trebalo bi naći sredstva da se to renovira. Interesi Muzičke škole i Opštine Herceg Novi kada je riječ o Palati Burovina su da ona bude u službi umjetnosti, kulture i obrazovanja – smatra Nenadović.

Nerealizovana obećanja

Opština Herceg Novi i JUK Herceg fest uputili su 22. marta 2021. godine dopis Ministarstvu prosvjete, nauke, umjetnosti i sporta u kojem traže 40.000 eura za izradu planske dokumentacije, za obnovu palate Burovina. Tadašnja ministraka prosvjete Vesna Bratić je prilikom prve radne posjete gradu pokazala dobru namjeru da se iz kapitalnog budžeta države izdvoje sredstva i za ovu namjenu. Podsjetićemo, takođe i da je 21. septembra 2022. godine, ministar prosvjete Miomir Vojinović, prilikom posjete Herceg Novom i susreta sa gradonačelnikom Katićem upoznat sa stanjem i namjerama Opštine oko palate, obećao da će se založiti za njenu rekonstrukciju. Mećutim, do danas po ovom pitanju nikakvih pomaka nije bilo.

Vitka Vujnović, predsjednica UO Hercegnovskog pozorišta, podsjetila je da je u minule tri decenije koliko postoji Pozorište, ono postalo nezaobilazna institucija grada, ali i da je ovo jedino pozorište bez kuće.

Ona je pojasnila da je tužbu za iseljenje pokrenula Muzička škola, a da je Pozorište uložilo prigovor po dva osnova. Osim što u tužbi osporavaju naznačenih 11.000 eura, kao vrijednost spora, jer nije riječ o novčanom potraživanju, kako ističe Vujnović, osporavaju i jedni dokaz koji tužba navodi da je u evidenciji nepokretnosti Muzička škola upisana na objektu 416/2 k.o. jer tačnost upisa smatraju spornim. Naime, niko još nije otkrio kojim čudom je imovina sa Opštine prešla u ruke Muzičke škole.

– U skladu sa odredbama Zakona o državnoj imovini, na ovoj vrsti objekata kao nosilac prava svojine može stajati ili država Crna Gora ili Opština Herceg Novi, nikako javna ustanova –kazala je Vujnović.

Bogato istorijsko nasleđe

Palata Burovina je izgrađena u 17. vijeku u vrijeme kada je ovaj dio Boke bio pod turskom vlašću, a pripadala je dizdaru Mahmutu Bašiću. Nakon dva vijeka turske vladavine, grad su od Turaka preoteli Mlečani, a budući da se prilikom borbi hrabrošću istakao Peraštanin Ivan Burović njemu je u znak priznanja Mletačka republika poklonila kuću turskog dizdara, sa imanjem. Zgrada koja još odolijeva zubu vremena bila je dio većeg kompleksa čija je centralna palata srušena nakon zemljotresa 1979. godine. Burović je krajem 17. vijeka preuredio u palatu, a u 18. vijeku, kada su u Perastu Zmajevići ostali bez muških potomaka, sa kojima su Burovići bili u rodbinskim vezama, u ovu palatu je prenesena biblioteka Andrije Zmajevića, nadbiskupa barskog i primase srpskog. Kotorski biskup Frano-Učelini Tice je 1910. godine zgradu preuredio za potrebe Zavoda za vaspitanje djevojaka. Nakon Drugog svjetskog rata u njoj je radio dječiji vrtić, a potom Muzička škola. Kada je Muzička škola preseljena u obnovljenu zgradu u Starom gradu, u njoj je 30 godina radilo Hercegnovsko pozorište, koje je 2011. iseljeno nakon što je zgrada pripala Ministarstvu prosvjete.Komentari

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Имате пуне канцеларије правника. Нажалост и просечни адвокат зна како се утврђује власништво, или исправка очигледно погрешног уписа права својине. Само кукате и кмечите, а ништа нијесте конкретно преузели. Исто је са задужбином школе у Србини ?


Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services