Skip to main content


Opština rješava problem zdravstva u Novom, otvara se medicinska škola!Opstina HN

Čak 18 od 24 učenika odjeljenja Medicinske škole u Kotoru su đaci putnici iz Herceg Novog. Olakšati učenicima školovanje, ali i pomoći zdravstvenim ustanovama u našem gradu da se izbore sa problemom nedostatka kadra, razlozi su zbog kojih će Opština Herceg Novi, kod nadležnog ministarstva, inicirati otvaranje medicinske škole, kazao je za RTHN predsjednik Stevan Katić.

Nedovoljan broj medicinskog osoblja hronični je problem Doma zdravlja, bolnice Meljine i Instituta „Dr Simo Milošević“. Kako se ovaj trend ne bi nastavio, potrebno je obezbjediti uslove za školovanje onih koji će sutra raditi u zdravstvu.

„Rukovodioci sve tri zdravstvene ustanove su saglasni da je veliki problem to što nemaju dovoljan broj zdravstvenih radnika. Namjera je da se od naredne školske godine oformi odjeljenje medicinske škole u SMŠ „Ivan Goran Kovačić“. Naravno, uputićemo dopis resornom ministarstvu i nadam se da će Herceg Novi dobiti ovu školu. Djeca koja je pohađaju obavljala bi praksu u ovim ustanovama, potom nastavljali specijalizaciju. Nedostajući kadar u zdravstvu nije samo problem Herceg Novog, već države i regiona i treba mu posvetiti posebnu pažnju u narednom periodu“, ističe Katić.

S obzirom na to da je izuzetno velika potražnja za medicinskim kadrom, predsjednik Katić je mišljenja da će nadležni imati sluha da se već naredne godine upiše prva generacija učenika.

„Imamo informaciju da je 18 od 24 učenika odjeljenja Medicinske srednje škole u Kotoru iz Herceg Novog, što dovoljno govori o potrebi da se takva škola otvori u našem gradu. Još jedan razlog je što na Zavodu za zapošljavanje nema medicinskih radnika, što opravdava potrebu da se ovaj kadar školuje“.

Moguće otvaranje i pomorske škole

Kako je najavio, moguće je i otvaranje pomorske škole, kao što je to bila tradicija u ovom gradu.

„Svi smo svjesni da veliki broj djece putuje za Kotor, sve su to veliki troškovi za naše sugrađane. Veliki su i za Opštinu koja socijalno ugroženom stanovništvu, samohranim roditeljima i slično, izlazi u susret, plaća karte, a ti iznosi na godišnjem nivou nisu mali. Sve su to problemi koje moramo rješavati“, a ovo je jedan od načina, kazao je predsjednik.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare