Počelo čišćenje zidina Potkovičaste kuleFOTO: Press služba Opštine HN

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi je za ovaj posao angažovao gradska preduzeća. „Komunalno-stambeno“ je počelo sa uklanjanjem samonikle vegetacije, a „Čistoća“ će očistiti prostor oko kule.

„Izgled kule narušavaju i neaktivne instalacije struje, koje uz to i ometaju radove na čišćenju, zbog čega smo se obratili i preduzeću CEDIS, kako bismo taj problem riješili“, kaže sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

Ona ističe da čišćenje predstavlja pripremu za konzervatorsko istraživanje i izradu arhitektonsko-konzervatorskog projekta sanacije Potkovičaste kule, koje sufinansiraju Opština i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, a predviđeni su Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Uslijediće i injektiranje zidova, te konzervatorska i druga istraživanja za potrebe izrade projekta sanacije ove kule i dijela bedema koji vode do nje.

Pored ovog, Opština i Ministarstvo potpisali su ugovor o sufinansiranju još jednog značajnog projekta iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara – Sanacija istočnog zida, kruništa i uklanjanje šuta iz bastiona Svetog Jeronima, na kome se nalazi Paviljon Gradske muzike.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga