Polaganjem vijenaca u Đenovićima obilježena godišnjica Pobune mornaraOpstina HN

Vijenac je na spomen ploču na zgradi Mjesne zajednice položio predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović, na kuću Vrankovića kao mjesto pobune Dejan Verigo u ime hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice, a u more ga je spustio Gradski administrator, Nenad Đorđević.

Kako je Otović rekao, hrabri mornari različitih nacionalnosti su prije 104 godine podigli pobunu protiv nehumanih uslova koji su vladali na brodovima u sastavu mornarice Austrougarske monarhije, podstaknuti idejama Oktobarske revolucije.

„Oni su pokazali da se moraš boriti za ono u šta vjeruješ, a pobjeda će doći prije ili kasnije“, istakao je Otović i dodao da se polaganjem vijenaca čuva sjećanje na ovaj istorijski momenat, podvig mornara i njihovu spremnost na žrtvu.

Događaju su prisustvovali predstavnici Mjesne zajednice Đenović, koja zajedno sa hercegnovskom podružnicom Bokeljske mornarice čuva tradiciju obilježavanja ovog datuma.

273271231 304636151702999 4050464163797994313 n

Pobuna mornara u Boki kotorskoj odigrala se 1. februara 1918. godine, tačno u podne, na brodovima „Sankt Georg” i „Gea”. U tom trenutku, Boka je bila dio Austrougarske i zbog svog strateškog položaja predstavljala izuzetno važnu pomorsku bazu. Toga dana, oko 6.000 mornara austrougarske ratne flote uzelo je zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu, a upravo ispred Đenovića je bio stacioniran najveći broj brodova. Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata koji su vodile Njemačka i Austrugarska i protiv loših uslova života na ratnim brodovima.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga