PATRIJARH PORFIRIJE

Porfirije: Sva je Boka lijepa, ali je jedno najsvetije, a to je manastir Savina

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije obratio se vjernom narodu i sveštenstvu. Prenosimo vam dio njegovog obraćanja.„Narode božiji, sabrani u ovaj predivni grad na predivnoj Jadranskoj obali u ovaj predivni svetli čas. Evo nas u ovoj  svetoj obitelji uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice  koja je pokrov i zaštita cijelog ljudskog roda. One koja svojim primjerom pokazuje kakav treba da bude naš odnos prema Bogu i ljudima. Nema ništa bez promisli Božije među nama, uspone i padove, radosti i tuge, iskušenja i mnogo toga je skriveno od ljudi i sve to jeste po promisli Božijoj. Božiji zakon jeste ljubav i Presveta Bogorodica je most koji nas spaja i premošćuje sa zemlje na nebo. Danas je sve veličanstveno. Mnogo je veličanstvenih razloga koji su nas okupili.

Danas je velika radost jer ste svi ovde sabrani u jedinstvenoj svetinji koja se nalazi na najlepšem mestu od svih naših svetinja. Ne postoje granice i u vremenu ni u prostoru ni u večnosti.

Svi smo večeras jedno telo bogočovečansko, jednim duhom živimo, dišemo i mislimo. U našoj crkvi je poznato da je poštovanje i proslavljenje Svetog Save više nego u svim krajevima izraženo ovde u Boki Kotorskoj. Ovde je najveći broj manastira posvećeno njemu.

Patrijarh se osvrnuo na doprinos blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija:

-Amfilohije je od pustoši napravio seme koje je dalo bogatee plodove. To nisu samo arhijereji i monasi, to ste vi braćo i sestre koji nosite znak Hrista, znak ljubavi i činite sve da u skladu sa onim semenom primite svakoga u svoje srce i dušu svoju, bez obzira ko kako sebe nazivao. Da imamo njegove molitve, a i mi da se molimo jedni za druge moleći se i za njega.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga