Postkovid oporavak u Igalu trajaće 12 dana
Ministarstvo zdravlja raspisalo je u petak treći javni poziv za program podrške građanima za postkovid rehabilitaciju, kojom se pacijentima koji su imali teška stanja čiji je uzrok koronavirus omogućava oporavak u Institutu “Dr Simo Milošević” u Igalu.

U dokumentu objavljenom na sajtu ministarstva piše da pravo na prijavu imaju građani koji su bili najmanje sedam dana na bolničkom liječenju i na respiratoru ili neinvanzivnoj mehaničkoj ventilaciji.

”Period trajanja rehabilitacije je 12 dana, odnosno deset terapijskih plus dva dana vikenda”, navodi se u pozivu.

 Građani zainteresovani za postkovid rehabilitaciju treba da uz kopiju otpusne liste nakon završenog bolničkog liječenja dostave i kontakt podatke.
 ”Rok za dostavljanje prijava sa potrebnom dokumentacijom je 30 dana od dana objavljivanja poziva…”, piše u dokumentu. Prijave se podnose Ministarstvu zdravlja i Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “Dr Simo Milošević” Igalo.

Vlada je u februaru usvojila je informaciju o Programu podrške građanima za postkovid rehabilitaciju. Iz Ministarstva zdravlja tada je saopšteno da je u te svrhe opredijeljeno milion eura.

Prema podacima kojima raspolaže taj resor, ukupan broj pacijenata koji su bili na bolničkom liječenju zbog infekcije koronavirusom je 12.000, a planirano je da se na rehabilitaciju po ovom programu uputi oko 2.000.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da sadržaj programa čine dvije grupne terapije (vježbe disanja, sa vježbama za podizanje kardiorespiratornog kapaciteta), dvije indvidualne terapije (manuelna masaža, podvodna tuš masaža, biserna kupka, peloido terapija) i jedna elektroterapija.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, na novi koronavirus pozitivno je još 29 osoba, pa je broj aktivnih slučajeva kovida-19 u Crnoj Gori 450.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga