Zahvaljujući programu „mala škola retorike“

Potpisan protokol o saradnji između Nušić findacije i Opštine Herceg Novi

Zahvaljujući programu „ Mala škola retotike“ kojeg u Paviljonu Gradske muzike u Herceg Novom, drugu godinu zaredom organizuje Ksenija Matović, urednik i organizator programa kulture u ovom objektu, potpisan je Protokol o saradnji između Nušić fondacije i Opštine Herceg Novi.
Zahvaljujući programu „ Mala škola retotike“ kojeg u Paviljonu Gradske muzike u Herceg Novom, drugu godinu zaredom organizuje Ksenija Matović, urednik i organizator programa kulture u ovom objektu, potpisan je Protokol o saradnji između Nušić fondacije i Opštine Herceg Novi.Protokol su potpisali Stevan Katić, predsjednik Opštine i Nebojša Nušić, upravitelj Nušić fondacije, inače praunuk Branislava Nušića, čuvenog komediografa, dramskog pisca i začetnika retorike u Srbiji.

Kako je objasnila Matović, Protokol prije svega omogućava đacima i studentima Herceg Novog, da tokom trajanja Male škole retorike, budu pripremani od strane eminentnih profesora u oblasti retorike, a potom i o trošku Nušić fondacije uzmu učešće u takmičarskom dijelu programa prestižne manifestacije „ Nušićijada“, koja se svake godine od 26. do 28.avgusta održava u Ivanjici.

– Osim toga, Protokol omogućava da se na Nušićijadi, predstave  umjetnici svih profila našeg grada i ansambli, ali i oni koji mogu uzeti učešća u stručnom, akademskom dijelu programa Nušićijade.

Naravno, ovaj most između grada i reprezentativne manifestacije, ne bi bio moguć bez Svetlane Gradinac, profesorke retorike i prvog laureata nagrade „Ben Akibin besednički venac“ na Nušićijadi koja je stub „ Male škole retorike“ u Herceg Novom i koja već dvije godine,  nesebično dijeli svoje znanje našim polaznicima. Ove godine, smo pored prof.Gradinac, imali čast da ugostimo Nebojšu Nušića, upravitelja Nušić Fondacije,  ali i Simeona Petkovića, studenta Pravnog fakulteta  Istočnog Sarajeva sa sjedištem u Bijeljeni i Jovanu Jokić, student Pravnog fakulteta iz  Prištine, sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, pobjednike u besjedništvu ovogodišnje Nušićijade,  kazala je Matović. Dodala je, da iako je škola namijenjena svim uzrastima,   akcenat ovogodišnje Male škole retorike, bio je stavljen na đake, s obzirom da se za razliku od drugih država, u crnogorskim  srednjim školama ne izučava retorika, te da se od  polaznika izdvojio gimnazijalac Pavle Đurović, kojeg će prof. Gradinac pripremati za učešće na narednoj Nušićijadi.

– Na Maloj školi retorike, polaznici se podučavaju vještini dobrog govorništva, sticanju samopouzdanja, savladavanju treme, te kako argumentovano iznositi mišljenje. Osim toga, polaznici  uče i o tome šta nam govornik saopštava, bilo da je riječ o medijima, portalima, internetu, vijestima koje dobijamo putem društvenih mreža, te  kako da razlikujemo argumentovan govor, od zamagljivanja i spinovanja. Ono što je najvažnije, uz prof. Gradinac, sa kojom će ubuduće dolaziti i još jedan profesor koji aktivno učestvuje na Nušićijadi, polaznici će naučiti da razviju kritičko mišljenje, kako bi izbjegli da da neko manipuliše njima, poručila je Matović.

 

Tekst i foto K.MatovićKomentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services