Skip to main content


Predavanje Srđana Marlovića „Bastion Trnovac – istočni čuvar Herceg Novog“ 24.jula u pavilijonu Gradske muzikeFoto Srđan Marlović

– Srednjevijekovni bastion Trnovac, u doba Mletačke republike poznat pod imenom bastion Sv. Jeronima, štitio je utvrđeni Herceg Novi sa istoka. Do sada se o njemu malo znalo. Žiteljima Herceg Novog, ovaj lokalitet je poznatiji kao Paviljon Gradske muzike, koji je podignut na ruševinama utvrđenja, kazao je Marlović.

Posjetioci će premijerno imati priliku da saznaju nove istorijske momente u istoriji grada i bastionu, njegovom urbanističkom i arhitektonskom razvoju i  putem velikog broja istorijskih  gravira, mapa, planova i druge bogate grafičke dokumentacije.

Srđan Marlović, arhitekta i arhitekta konzervator iz Herceg Novog, dobitnik je preko 20 nagrada na domaćim i međunarodnim arhitektonskim konkursima. Laureat je pet međunarodnih nagrada koje dodjeljuju strukovne organizacije za izvedena arhitektonska djela i nacionalni predstavnik Crne Gore za Veliku nagradu Evropske unije za arhitekturu „ Mies Van Der Rohe“.

Bavi se očuvanjem, rehabilitacijom i obnovom graditeljske baštine, ali i savremeninm arhitektonskim projektovanjem. Marlović je značajne uspjehe ostvario i na poljima heraldike i veksilologije i autor je  većeg broja grbova i zastava crnogorskih gradova.

Organizaciju programa, potpisuje Ksenija Matović, koordinator programa kulture u Paviljonu Gradske muzike. Podršku programu dala je Opština Herceg Novi.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci