Dani evropske baštine

Predškolci i osnovci obišli novske tvrđave

Predškolci JPU „Naša radost“ i osnovci drugog i trećeg razreda matične škole „Dašo Pavičić“ i područnih odjeljenja Sutorine i Igala obišli su danas novske tvrđave Kanli kulu i Forte Mare, u okviru programa obilježavanja Dana evropske baštine, koji organizuje Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.
Predškolci JPU „Naša radost“ i osnovci drugog i trećeg razreda matične škole „Dašo Pavičić“ i područnih odjeljenja Sutorine i Igala obišli su danas novske tvrđave Kanli kulu i Forte Mare, u okviru programa obilježavanja Dana evropske baštine, koji organizuje Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.Kako je dogovoreno, tvrđavu Forte Mare će i sjutra obići oko stotinu đaka OŠ “Dašo Pavičić”, kako bi se detaljnije upoznali sa ovim dijelom kulturne baštine našeg grada.
Podsjećamo, u sklopu programa obilježavanja Dana evropske baštine, večeras u 19.30 će u bašti Muzeja Mirko Komnenović biti upriličen program „Storija o novskim tvrđavama”, gdje će o gradskim fortifikacijama govoriti dr Ilija Lalošević, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore koji je doktorirao na temu “Fortifikaciona arhitektura Boke Kotorske od XV do kraja XVIII vijeka”, i Radojica Pavićević, autor knjige “WERK – Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori” za koju je dobio austrijsko odlikovanje za očuvanje kulturne baštine.
Takođe, sjutra veče će u bašti Kuće nobelovca Iva Andrića biti prikazan dokumentarni film „Boka-tvrđava“ , od 19.30. Film se bavi temom fortifikacija u Boki kotorskoj nastalih u periodu austrougarske vladavine nad tim prostorom. Potpisuju ga reditelj Danilo Vujačić i scenarista Petar Popadić, snimljen je u produkciji organizacije „KOD“, a podršku realizaciji pružio je i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.
 U pješačkoj zoni Njegoševe ulice postavljena je i izložba na otvorenom „Tvrđave Novog, nekad i sad“, do 07. oktobra. Postavka svjedoči o izgledu novskih tvrđava u prošlosti i danas, a fotografije koje su dio tog kolaža ustupili su: Arhiv Herceg Novi, Radojica Pavićević, fotografi Miloš Samardžić, Zvezdana Kujović i Vuk Ilić.
 Povodom obilježavanja Dana evropske baštine, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje u saradnji sa vaspitno-obrazovnim ustanovama na teritoriji grada realizuje likovni konkurs „Novske tvrđave u očima djeteta“, za predškolce i osnovce. Konkurs je otvoren do 20. oktobra.


Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services