Predstavljanje romana Olje Raičević Knežević „ Katarina, velika i mala“ 6. avgustaOlja Raičević Knežević

Kada je riječ o ovom djelu, književnica je dobitnica V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman u rukopisu.

U obrazloženju žirija nagrade piše da je u romanu prikazan život žene rođene u glavnom gradu Crne Gore, od 80-tih godina do danas, „njene traume od rane smrti majke, susreta sa svijetom prostitucije i droge do završetka u bračnom kavezu. Roman ne uljuljkava u optimizam niti se bavi pomodnim aktivizmima“.

Raičević Knežević  je kazala da je u ovom romanu, kao i u drugim njenim djelima, tema odlazaka i dolazaka, gubljenje jednog identiteta i pokušaj gradnje novog.

Organizator programa je Ksenija Matović, koordinator programa kulture u Paviljonu Gradske muzike, uz podršku Opštine Herceg Novi. Razgovor sa književnicom, vodiće novinarka Danijela Đonović.

Spisateljica i izvršna direktorica NVO “Ženski glasovi” diplomirala je na Katedri za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Radila je kao frilans prevoditeljica (intervjui, poezija i proza), novinarka-prevoditeljica na Radio Brodu, asistentkinja menadžera projekta socijalne pomoći Danskog savjeta za izbjeglice i profesorica engleskog jezika i književnosti u podgoričkoj gimnaziji. Magistrirala je kreativno pisanje na Birkbeck koledžu Univerziteta u Londonu. Dobitnica je Overall prize-a za najbolji magistarski rad 2007/2008. Tokom 2008. i 2009. objavila je nekoliko kratkih priča na crnogorskom, hrvatskom i engleskom jeziku. Njena Kratka priča “Učionica” (“The Classroom”) obavljena je 2009. u antologiji FREEDOM Amnesty Internationala uz priče poznatih svjetskih autorki i autora. Objavila je osamdesetak kolumni/priča u magazinu “Art” koje su 2013. objedinjene i objavljene u knjizi “Londonske priče juga” (2013). Autorka je romana “Milena & druge društvene reforme” (tri izdanja, u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj tokom 2011), “Gospođa Black” (u Crnoj Gori objavljen 2015, a u Srbiji 2017) i “Katarina, Velika i Mala” koji je 2019. žiri VBZ-a proglasio za najbolji neobjavljivani roman.

Živjela je u Londonu od 2004. do 2014. Treutno živi i radi u Zagrebu.

Članica je Hrvatskog društva pisaca.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga