Institut Simo Milošević

Problemi Instituta Igalo ne prestaju, prijeti nova blokada računa od milion eura

Račun Instituta „Simo Milošević“, koji je u više navrata u skorije vrijeme bio blokiran zbog prispijeća presuda na osnovu tužbi radnika za neodgovarajuće obračunate koeficijente, nakon uplate Fonda zdravstva ponovo je aktivan.
Račun Instituta „Simo Milošević“, koji je u više navrata u skorije vrijeme bio blokiran zbog prispijeća presuda na osnovu tužbi radnika za neodgovarajuće obračunate koeficijente, nakon uplate Fonda zdravstva ponovo je aktivan.


Foto: Dan.online

No ostaje otvoreno pitanje do kada, jer presude pristižu sukcesivno. Predsjednik odbora direktora Batrić Kontić kazao je da očekuju odgovor ministra finansija Aleksandra Damjanovića, od koga su zatražili sastanak.

– Račun je odblokiran, zatražili smo potraživanja koja su nam uplaćena iz Fonda zdravstva i uspjeli smo da platimo račun po presudama radnika, odnosno oko 360.000 eura. Ovo ne znači da sjutra neće stići nova presuda. Opet možemo biti u finansijskoj blokadi, jer je stanje vrlo teško – konstatovao je Kontić.

Kontić je istakao da je pomoć države neophodna, te da stečaj nikome ne bi odgovarao.

– Ko god je otišao u stečaj nema nazad, to se ne bi smjelo desiti. Imamo neka obećanja, zato i tražimo sastanak. Očekujemo razjašnjenje na sastanku u resornom ministarstvu, da vidimo da li su obezbijeđena sredstva koja su namijenjena za zemljište Instituta za izgradnju škole u Igalu. Spominje se osam miliona eura za zemljište. Ta sredstva bi popravila stanje – objasnio je Kontić.

Slamka spasa je i memorandum sa Ambasadom Ukrajine o rehabilitaciji vojnika i civila, pa bi u tom slučaju radila i Druga faza ustanove. Kolektivni ugovor je usaglašen sa Sindikatom Instituta, očekuju da bude dostavljen bordu direktora na razmatranje.

Pokušali da ga privatizuju pet puta

Upravni sud je nedavno konstatovao da je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte u vrijeme vlade premijera Duška Markovića donio nezakonito rješenje u vezi s prigovorom češko-crnogorskog konzorcijuma kojim je osporena odluka tadašnje izvršne vlasti da obustavi prodaju većinskog paketa akcija države u Institutu „Simo Milošević“. Savjetu je naloženo da donose novo zakonito rješenje. Sve to dodatno usložnjava situaciju.

Konzorcijum su činili Philibert.a.s. i kompanija Vile Oliva privrednika Žarka Rakčevića i bili su jedini ponuđač na tenderu raspisanom u oktobru 2018. Konzorcijum je ponudio 10 miliona eura za 56,48 odsto državnih akcija Instituta i 27,94 miliona eura za investicije, u narednih pet godina, uz socijalni program. Rakčevićeva firma Vila Olive trenutno posjeduje oko 27 odsto akcija Instituta Igalo. U vlasništvu Vlade Crne Gore je 19,19%, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore 23,65%, Fonda zdravstvenog osiguranja 10,23% i ZZZCG 3,4%. Ustanova broji oko 500 zaposlenih. Institut je i najveća državna kompanija u Crnoj Gori iza koje su četiri neuspjela i peti obustavljeni tender za privatizaciju. Institut Igalo je danas u velikim finansijskim problemima, duguje 33 miliona eura, od kojih je oko pet dug prema radnicima na osnovu tužbi zbog neusklađivanja koeficijenta, dok je devet miliona dostigao dug prema Jugobanci AD Beograd u stečaju.

Zbog prispijeća presuda na osnovu tužbi radnika za neodgovarajuće obračunate koeficijente, račun Insitituta „Simo Milošević“ krajem oktobra je bio blokiran na iznos od oko 380.000 eura. Vršilac dužnosti izvršnog direktora Instituta Savo Marić kazao je da bi sličan iznos mogao doći na naplatu naredne sedmice, a u narednih mjesec, ukoliko se ne nađe rješenje, Institut bi mogao dugovati više od milion eura.

– Prije mjesec je račun takođe bio blokiran na nekoliko dana, ali tada smo imali priliv uplata od inostranih pacijenata pa smo uspjeli da isplatimo 400.000 eura. Prijeti opasnost da već sledeće sedmice na naplatu ponovo dođe još jedan na iznos od 380.000 eura, a u tri-četiri sedmice bi mogao da dostigne i milion. Sva ova blokada je uslijedila nakon prispijeća presuda na osnovu žalbi radnika zbog niskog koeficijenta koji imaju od 2012. godine. Oni su sa pravom tužili Institut i sada je taj loš rad i vođenje Instituta došlo na naplatu, pa mi moramo da vraćamo tuđe dugove – kazao je Marić.

Ukazao je, da je na ovaj problem upozoravao nadležne u Vladi ali, kako kaže, nije siguran da su shvatili da je to toliko ozbiljno i da je blizu vrijeme kada može da dođe do blokade.

– Tada sam poručio da kada počnu dolaziti prve presude, a ne budemo imali novac iz sopstvenih sredstava, prijeti nam blokada računa. Zna se ako budemo imali blokadu računa u kontinuitetu 60 dana, prijeti nam stečaj – upozorio je Marić.Komentari

2 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

HOĆE LI ZA OVE NEVOLJE ODGOVARATI MATERIJALNO BIVŠI IZVRŠNI DIREKTOR I NJEGOVA ŠEFICA PRAVNE SLUŽBE? ZAŠTO O TOME NE PIŠETE?

Gdje su Vam sada Ćurčije, Obradovići, Bošnjaci, Kovačevići, Rajevići, Radojičić, sve moj do moga! Sve domaći! Ili mahom, domaći. Kako se radilo, tako se dočekalo. Nepotizam, politika, krava muzara decenijama. Fino bilo dok je trajalo. Laganica, redovna plata.


Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga