nova saradnja

Prvi korak saradnje Herceg Novog sa Međunarodnom federacijom filmskih klubova

Opština Herceg Novi započela je saradnju sa Međunarodnom federacijom filmskih klubova, sa ciljem daljeg afirmisanja grada kao destinacije za snimanje filmova, te unaprijeđenja vidljivosti hercegnovskog festivala filma.
Opština Herceg Novi započela je saradnju sa Međunarodnom federacijom filmskih klubova, sa ciljem daljeg afirmisanja grada kao destinacije za snimanje filmova, te unaprijeđenja vidljivosti hercegnovskog festivala filma.Prvi zvaničan korak u uspostavljanju partnerstva između lokalne uprave i ove asocijacije učinjen je sastankom sa predsjednikom Međunarodne federacije filmskih klubova (FICC/IFFS), Žao Paulo Macedom i profesorom Draganom Milinkovićem sa Univerziteta za audiovizuelne umjetnosti Evropske filmske akademije. Sa njima su o ovoj temi juče razgovarali predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo i direktorica Javne ustanove kulture „Herceg-Fest“, Tatjana Ateljević.
 „Film je umjetnost koja može donijeti mnogo toga nama kao gradu, da postanemo prepoznatljiva lokacija za snimanje. To je jedan od zaključaka sastanka, da zajednički naporima možemo Herceg Novi postaviti na svjetsku pozornicu, da privučemo brojne stvaraoce da baš u ovdje snimaju svoja dostignuća, jer naš grad nudi brojne atraktivne lokacije, a na nama je da ih predočimo“, istakao je predsjednik Skupštine opštine, Ivan Otović nakon sastanka.
On je kazao da je tema sastanka bila promocija i afirmacija Filmskog festivala Herceg Novi, kako bi ova manifestacija bila vidljivija među stvaraocima, kao i mogućnosti za saradnju u oblasti edukacije mladih filmskih stvaralaca.
„Za instituciju kao što je Međunarodna federacija filmskih klubova veoma je važno da dobije nove članove i učesnike, i naravno da upoznaje one koji su otvoreni za saradnju za lokalnim institucijama, projektima i asocijacijama. Zahvalan sam na prilici da dođem ovdje i ostvarim takve kontakte u vašem regionu“, rekao je Žao Paulo Macedo. Objasnio je da postoji mreža festivala koje organizuju članovi ove asocijacije, što može biti osnov za saradnju i povezivanje u budućnosti.
Profesor Milinković je izrazio zadovoljstvo što je Macedo prihvatio njegovu sugestiju da dođe u Herceg Novi i razgovara „o mogućnostima da se hercegnovski festival malo bolje vidi, ne samo u regionu već i šire, na drugim kontinentima“.
„Herceg Novi i Festival zaslužuju mnogo više pažnje i brige svih nas koji nešto znamo i imamo neke konekcije. Moram da kažem da je Macedo oduševljen onim što je ovdje vidio, ovim gradom i ljudima koje je sreo“, kazao je Milinković i dodao: „Ovo je dobar put, da se postane član svjetske asocijacije, da se Herceg Novi umreži, da ovdje jednog dana bude dodijeljena nagrada koje mi dodjeljujemo, da ovdje krenu seminari, masterklasovi medijske pismenosti“. Milinković je poručio da je sastanak u Opštini bio akt dobre volje, koji će pratiti nastavak saradnje u narednom periodu.


Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga