Ostaje nejasno šta će to konkretno Vlada preduzeti da se Institut sačuva

Radnici Instituta Igalo bez plate od oktobra, račun i dalje blokiran

Ni nakon izjave ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da će on i premijer Dritan Abazović, po pitanju problema Instituta „Simo Milošević“ u Igalu, dati sve od sebe da sačuvaju ovu zdravstvenu ustanovu, te da nije vrijeme olakog uvođenja stečaja, ali i da neće kršiti zakon, ostaje nejasno šta će to konkretno Vlada preduzeti da se Institut sačuva. Ministar Damjanović je podvukao da država ne može pomoći Institutu „Simo Milošević“ bez mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije. Takođe je kazao da dug Instituta u ovom trenutku iznosi preko 40 miliona eura.
Ni nakon izjave ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da će on i premijer Dritan Abazović, po pitanju problema Instituta „Simo Milošević“ u Igalu, dati sve od sebe da sačuvaju ovu zdravstvenu ustanovu, te da nije vrijeme olakog uvođenja stečaja, ali i da neće kršiti zakon, ostaje nejasno šta će to konkretno Vlada preduzeti da se Institut sačuva. Ministar Damjanović je podvukao da država ne može pomoći Institutu „Simo Milošević“ bez mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije. Takođe je kazao da dug Instituta u ovom trenutku iznosi preko 40 miliona eura.– Znate i sami da je Upravni sud donio konačnu presudu o tome da je nezakonito zaustavljen tender od strane pretprošle Vlade vezan za prodaju. Mi tu moramo da ispoštujemo presudu i da pregovaramo sa partnerima – izjavio je Damjanović nakon obilaska aerodroma u Podgorici i poručio da je cilj sačuvati Instit da se bavi zdravstvenim.

Istakao je i da menadžment dobro zna da država ne može pomoći Institutu bez mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije. Prošle sedmice v.d. izvršnog direktora Savo Marić je kazao da, ukoliko država ne uplati 1,2 miliona do petka, 13. januara, da će ove sedmice Institut otići u stečaj. Pare nisu uplaćene, a Institut nije otišao u stečaj.

Damjanović je istakao da ovo nije vrijeme olakog uvođenja stečajeva, te da Vlada prati priču i da neće pustiti Institut.

– Vlada će sačuvati Institut. Generalno, mnogo je više priče kroz želju da se nešto postigne – konstatovao je Damjanović.

Premijer Dritan Abazović je ocijenio da trenutna dugovanja Instituta nijesu toliko velika da bi dolazilo do blokade, te da će država pomoći da izvršavaju osnovne obaveze.

Da li je priča prenaglašena ili ne, najbolje znaju radnici Instituta, kojima je posljednja plata bila oktobarska. Oni su dva i po mjeseca bez plate.

Predsjednica Sindikata dr Marija Obradović kazala je da ne mora posebno podvlačiti koliko zaposleni žive teško.

– Radnicima je zaista teško. Ako znamo da nisu primili novembarsku i decembarsku zaradu, onda se samo može i zamisliti kako takav čovjek uopšte može živjeti. Sindikat će svakako zauzeti stav o tome, kakve će korake preduzeti. Ovo naglašavam i u svjetlu činjenice da Institut treba da otvori vrata 30. januara. U srijedu imamo sastanak izvršnog odbora, na kojem ćemo dogovoriti koje ćemo korake preduzeti i saopštiti ih javnosti – poručila je Obradović.

Situacija pogoršana u odnosu na 2020

Upravni sud Crne Gore, osporio je rješenje ranijeg Savjeta kojim je odbijen prigovor tužilaca, konzorcijuma Philibert a. s. i Vile Oliva d. o., vlasnika Žarka Rakčevića, koji je ujedno i vlasnik 28 odsto akcija Instituta. Ovaj konzorcijum, koji je 2018. godine na tenderu ponudio 10 miliona eura u novcu, za 56,48 odsto akcijskog kapitala i 20 miliona eura za investicije, žalio se na odluku Tenderske komisije koja je prodaju Instituta proglasila neuspjelom. Savjet za privatizaciju sada može ući direktno u razgovore sa Rakčevićem, te zaključiti ugovor o privatizaciji.

To je najavio i ministar Damjanović. Žarko Rakčević je nedavno kazao „Danu“ da očekuju poziv od tenderske komisije kako bi nastavili pregovore i dodao da se situacija u Institutu značajno pogoršala u odnosu na početak 2020. godine, kada je tender poništen.

V.D. direktora Savo Marić, koji je prošle sedmice najavljivao stečaj, ipak očekuje pozitivan rasplet u narednim danima.

– Račun ustanove je i dalje u blokadi. Na sastanku sa premijerom Dritanom Abazovićem i direktorom Fonda zdravstva, dr Vukom Kadićem, koji je održan 28. decembra, dato je obećanje da će avansom Fonda zdravstva u iznosu od 1,2 miliona eura privremeno riješiti problem zdravstvene ustanove. No, da bi novac prispio na račun, potrebna je odluka Vlade. Nadam se da će Vlada u narednim danima usvojiti odluku i na takav način omogućiti protok neophodnog novca i funkcionisanje ustanove– kazao je Marić.

Ono što buni javnost i radnike Instituta je to što je u više navrata iz nadležnih ministarstava saopštavano da ne postoji zakonski mehanizam da država uplati novac Institutu, odnosno da Agencija za zaštitu konkurencije nije dala pozitivno mišljenje na izdvajanja novca iz budžeta za Institut. Posljednji put, prošle sedmice, iz Ministarstva zdravlja je potvrđeno da je Agencija dala negativno mišljenje na pomoć Institutu.

– Ministrstvo zdravlja podržava Fond za zdravstveno osiguranje da se povećaju cijene usluga, kako bi ublažili nastale finansijske probleme. Ali, ni menadžment Instituta ništa nije uradio u pravcu prevazilaženja situacije, osim što pravi dodatne dugove– poručili su tada iz Ministarstva zdravlja.

Kako nezvanično saznajemo, nakon uplate Opštine Herceg Novi, prošlog petka je kratko odblokiran račun Instituta, ali je po prispjeću nove presude po tužbi radnika, račun istog dana ponovo blokiran.

Akumulirani dug Instituta iznosi oko 40 miliona eura, od čega je devet miliona eura sa kamatama dug prema Jugobanci Beograd u stečaju. Radnici po pravosnažnim presudama za neodgovarajuće obračunate koeficijente potražuju oko šest miliona eura.

 Komentari

4 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Gospodi iz Vlade,koliko oni znaju o Institutu,ide ona narodna „Prdi Mare evo ti svatova,prdi bolje evo ti ih uz polje“.Zasto menadzment nista drugo ne preduzima,cekajuci Dritana krepasmo,najbolje da opet idu kod njega Katic,Maric i ovi jaki iz Ure Radman njima narod vjeruje 😭,a sada ono sto je butno zar ne vidite kolege radnici moji,sve se namjesta da Rakcevic dobije za bagatelu ovo nase bogastvo,kome nije jasno meni je zao

Neznam zasto bi i imali platu ionako vecina jed jo njih 90 posto nista ne radi bolje da uzmu metlu u ruke mali pociste pokose travu nesto nek rade

Ti Jadran,ti veze nemas o Institutu,tako da prosetaj malo bice ti lakse

Bas me zanima kako misle da se vesele na maskenbalu za mimozu i da ih sluze radnici koji platu nemaju.Mozda bi trebali i medicinski radnici da vise ne dolaze na posao,pa neka oni vode racuna o nepokretnim ljudima koji ce doci na oporavak.


Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services