Skip to main content


Raspisan tender

Raspisan novi tender za projektovanje i gradnju panoramske gondole Igalo-Ilinica

Uprava za kapitalne projekte raspisala je javni poziv za izradu glavnog projekta i izgradnju panoramske gondole Igalo – Ilinica. Vrijednost radova je 9,7 mil EUR bez, odnosno 12,06 miliona sa PDV-om.
Uprava za kapitalne projekte raspisala je javni poziv za izradu glavnog projekta i izgradnju panoramske gondole Igalo – Ilinica. Vrijednost radova je 9,7 mil EUR bez, odnosno 12,06 miliona sa PDV-om.


Foto: Boka news

Kako je navedeno u urbanističko tehničkim uslovima, u cilju unapređenja transportnog sistema i radi promovisanja prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti Herceg Novog planira se izgradnja žičare na trasi Sutorina – Žvinje.

Planirana žičara treba da poveže Jadransku obalu sa lokacijama na višim kotama čime se ovi prostori valorizuju i čine pristupačnim i atraktivnim za stanovništvo i turiste.

– Trasa žičare mora biti isprojektovana tako da je bezbjedna, da panorama u svakom pogledu impresionira posjetioca i da opravda predloženo rješenje i kompletnu investiciju – objašnjeno je.

Kako je ranije navedeno u projektnoj dokumentaciji, potrebno je isporučiti i ugraditi osmosjednu žičaru i izraditi tehničku dokumentaciju za građenje objekta žičare sljedećih osnovnih karakteristika:

  • horizontalna razdaljina cca 970 m;
  • visinska razlika cca 400 m;
  • kapacitet žičare 72-80 putnika na sat;
  • kabine komforne gondole 8 putnika;
  • maksimalna brzina kretanja užeta 5m/s.

Početna stanica definisana je Prostorno-urbanističkim planom opštine Herceg Novi i nalazi se u blizini Karaule, dok će krajnja stanica biti kod crkve na Ilinici. Tačnu lokaciju stanica će definisati projektant poštujući Prostorno-urbanistički plan opštine Herceg Novi za period do 2030. godine i urbanističko-tehničke uslove od 21. januara 2022.godine.

Ponude se dostavljaju do 30. decembra do 10 sati.Komentari

6 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Da poveze nidje s nidje!!?? Sa cime da poveze. Sa cime?

Pa sta je ovome svijetu – kave su ovo gluposti u ovoj besparici da bace 10 miliona eura i da to stoji
prazno i hrdja ???? Sta ljudi gore da rade na vrhu brda ?? KO da ide, kada, sa kojim ciljem ?
Popravite trotoare pokpite ulice, obnovite fasade, pocistite plaze i parkove – resite se onoga rugla na setalistu Bele Ladje i slicnih objekata koji su godima zatvoreni i deponije smeca…hotel plaza je jedan od njih !!! u pamet se judi.

Bravo.
Svaka investicija i nova ideja koja se realizuje označava napredak i razvoj.
Ne slažem se sa komentarima da je nepotrebno ulagati u novo. Ako bi se stalno obnavljalo, čistilo i sređivalo staro (ranije napravljeno) onda nikad ne bi uhvatili korak sa svijetom. Turista želi atrakcije. Žičara je postala uobičajena atrakcija i već smo je trebali imati u svakom gradu.
Ali, ni sad nije kasno.
Samo naprijed i radite što više.

Ne treba nam bolnica ni škola u Igalu ali zato nam treba da bacamo novac da bi zadovoljili lopovluk i seljačke apetite pojedinih višegodišnjih prodavača magle u opštini HN.

Zar ne bi bolje bilo da se poveže gondola od granice do Luštice.
Bilo bi i atraktivno preko mora putovati i prakticno za ljude koji zive tamo da se povezu sa opštinom za kratak period .

zip line njivice-rose najjace!


Povezani članci