Herceg Novi

Raspisan tender: Za izradu studije sanacije lukobrana 30.578 eura

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom raspisalo je tender za izradu studije za sanaciju – rekonstrukciju lukobrana Gradske luke Škver.
Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom raspisalo je tender za izradu studije za sanaciju – rekonstrukciju lukobrana Gradske luke Škver.Vrijednost investicije je 30.578,51 eura, a tenderom je planirano izvođenje pet istražnih geomehaničkih bušotina, u trupu lukobrana. Potrebno je izraditi projekat i reviziju geotehničkih istraživanja, geodetsko i batimetrijsko snimanje terena na prostoru (kopno i more), kao i situaciju terena u digitalnom obliku, u geo-referentnom državnom koordinatnom sistemu, u odgovarajućoj razmjeri. Prema riječima direktora Agencije za upravljanje Gradskom lukom Boža Ukropine, studija bi trebalo da pokaže stvarno stanje lukobrana, podvodnog dijela koji ne možemo da vidimo. Spoljašna zaštita je pala pa vjetar prebacuje valove na pristanište praveći štetu.

– Lukobran u luci Škver je odavno u lošem stanju na šta su upozoravali i stručnjaci još prije dvije godine kada je rađeno istraživanje. Oštećenje je evidentno, a veliki hidropotisak se javlja ispod pristaništa. Studija koja je rađena prije par godina uključivala je ispitivanje do 1,5 m dubine nasipa i nismo dobili pravu sliku u kakvom je stanju lukobran, odnosno ploče – gromade na kojima pristanište stoji – kazao je Ukropina.

Solidna nautička sezona

U Agenciji za gazdovanje gradskom lukom relativno su zadovoljni postignutim rezultatima tokom sezone, jer je učinak 65 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

– Predsezona je počela dobro i nagovještavala da bi se mogao dogoditi značajan pomak u finansijskom efektu i broju dolazaka plovila, međutim, jul je bio ispod očekivanja. Sezonu mogu ocijeniti solidnom, ali njen učinak neće biti dovoljan da Agencija sama servisira sve troškove – kazao je Ukropina.

Kada je riječ o postsezoni, planove je pokvarilo loše vrijeme te, kako kaže, i to što jesen naprosto prerano počela. Na bilans i u ovoj grani turističke privredne utiče sukob u Ukrajini, zbog čega je u Agenciji izostala saradnja sa dvije velike agencije sa ruskog i ukrajinskog tržišta.

Tvrdi da nije kasno za sanaciju, ali je trebalo ranije obaviti, jer bi bila manja šteta. Elaborat o stanju i hitnim mjerama sanacije lukobarana je uradila firma Optimusprojekt iz Bijelog Polja, a naveli su da je opšte stanje lukobrana solidno, ali da oštećenja postoje po vertikali i debljini zida gdje je došlo do razdvajanja kamenih blokova. Za ovaj posao biće poterebno 800.000 eura. U elaboratu piše da su najkritičnije tačke lukobrana kamene obloge sa njegove spoljašnje strane, a uz zid i sa unutrašnje strane nasipa na samom tijelu lukobrana. Preporučuju sanaciju kamene obloge sa spoljašnje strane uz zid lukobrana i sa unutrašnje strane nasipa na samom tijelu lukobrana. Radi dodatnog osiguranja od ispiranja materijala nasipa, ispod zida lukobrana, preporučuju injektiranje nasipa, odnosno sprovođenje vodonepropusne injekcione zavjese na gornjem dijelu lukobrana.

Dodatni vezovi i pješačka staza?

Ukropina kaže da postoji ideja da se prilikom sanacije sa spoljne strane lukobrana izgrade pješačka staza i nekoliko vezova.

– U brojnim svjetskim lukama sa spoljne strane, tokom nautičke sezone lukobrana, postoje mobilni vezovi, pa bi takav potez i kod nas proširio kapacitete i zaštitio lukobran, koji trpi velike udare. Kada tokom zime dođete kod restorana Admiral ili uđete u unutra, čujete stravičan huk. Pristanište mnogo „diše“, ono i treba da ima taj potisak, odnosno odušak. Međutim, to postaje sve jače i jače, pa se dešava da nevrijeme kamene blokove izbacuje u more – upozorio je Ukropina.

Elaborat predviđa da je prije same sanacije potrebno uraditi geotehnička istraživanja tla i nasipa za potrebe glavnog projekta i Glavni projekat sanacije. Ukropina, ukazuje da dobar dio stijena više nije na svom mjestu, već su pale ili popustile, zbog čega veći plimni talasi prebacuju vodzu u pristanište. Inače, od novembra Gradska luka je u zimovniku, a na vezu je 14 plovila domaćih korisnika. Zbog bezbjednosti u luci ne prihvataju više od 20 plovila. Skidaju i mostiće koji nisu bezbjedni na pristaništu, jer se dešava da ih jaki valovi otkinu.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga