Skip to main content


Ribarska luka u Zelenici važan projekat, za 80 ribara poguban



Foto: Dan, K.M.

Javna rasprava o nacrtu odluke o utvrđivanju lokacije za postavljanje odnosno izgradnju lokalnog objekta od opšteg interesa – ribarske luke u Zelenici, koju sprovodi Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju, a koja će trajati do 24.decembra, sudeći po reakcijama udruženja ribara, neće teći glatko. Tim prije što je dio marine „Lazure“ u Meljinama opredijeljen za vezišta ribarskih brodica, ali nikad nije dat ribarima. Nenad Vitomirović, savjetnik za investicije u kabinetu predsjednika Opštine Herceg Novi, naglasio je da bi grad trebalo da dobije ribarsku luku koja će biti smještena u Zelenici. Pojašnjava da je zahvaljujući sporazumu države sa Svjetskom bankom o zajmu za implementaciju Drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS 2) obezbijeđeno 30 miliona eura i da je predviđeno je da projekat traje pet godina.

„Za potrebe projekta MIDAS 2, a na osnovu inicijative Stevana Katića, predsjednika opštine Herceg Novi, planira se projektovanje i izgradnja ribarske luke i mjesta prvog iskrcaja ribe u Zelenici. Za dalji razvoj Herceg Novog jako je bitan ovaj projekat, tim prije što je razvoj ribarstva uslovljen ribarskom lukom. Ovo je jedna od najbitnijih investicija za dalji razvoj lokalne privrede i Zelenike, koja će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i razvoj prerađivačke industrije, odnosno mogućnost otvaranja fabrike za preradu ribe i ribljih proizvoda“, kazao je Vitomirović za Dan. 

Silvio Tonsati, predsjednik NVO „Škver – mali privredni ribolov“, kazao je da su se dosad ribari snalazili za iskrcaj ribe u dijelu gradske luke ističući da nisu bili dobrodošli u okruženju turističkih brodića. Ističe i da nemaju svoj prostor gdje bi obavljali ukrcaj opreme, iskrcaj ulova, razvoz ribe i druge aktivnosti. Budući da je propao projekat ribarske luke u Njivicama, ribari su se opredijelili za luku „Lazure“ u Meljinama gdju je, kako kaže Tonsati, trebalo da dobiju 16 vezova za manje brodice do 10 metara.

„Oni nas izbjegavaju nekoliko godina, iako je na osnovu toga dobijena dozvola za izgradnju luke u Meljinama, da bude ribarska i luka za prijem turističkih brodova i jahti. U odnosu na skupocjene jahte, njima nije odgovaralo da tu budu ribarski brodići. Odlazili smo na više sjednica u resorno ministarstvo i s njima pregovarali, ali bez uspjeha. Sumnjamo da ćemo dobiti sudski spor po tom pitanju“, kaže Tonsati. Za ribarsku luku u Zelenici, koja je predmet javne rasprave, smatra da će u njoj ribari imati dobre uslove za obavljanje svoje djelatnosti. Ipak, strahuje da će rokovi za dobijeni novac biti probijeni, pa ni da od ribarske luke neće biti ništa. Ističe da bi to bilo pogubno za oko 80 ribara u privrednom ribolovu i za isto toliko radnih mjesta.

Marko Kise, predsjednik Udruženja ribara Crne Gore, pozvao je Vladu i ministra poljoprivrede, šumarstva vodoprivrede Aleksandra Stijovića, da ne dozvoli da se ribarska i luka nautičkog turizma „Lazure“ u Meljinama preinači u luku samo za nautički turizam. Kada bi se to dogodilo, bila bi to, kaže, najveća izdaja ribara i interesa države Crne Gore.

„U slučaju da se to desi, ribari će naći načina da se tome suprotstave. Prije svega, hitno ćemo obavijestiti (EU) da stopira pregovore za Poglavlje 13. Minstarstvo poljoprivrede je rješenjem od 3. juna dalo negativno mišljenje, odnosno da se marina „Lazure“ mora svrstati kao ribarska i luka nautičkog turizma. Zahvaljujemo Stijoviću koji je postupio isto kao prethodni ministar Milutin Simović i zaštitio interese ribara i države Crne Gore“,  kazao je Kise. Iz Udruženja ribara su apelovali na Vladu i Stijovića da ne ponište to rješenje. Navode da investitor, zbog toga što nije ispunio obaveze iz ugovora, pokušava da uz pomoć Vlade promijeni status iz ribarske u luku nautičkog turizma.

Uključila se i Vlada

Vlada je, na zahtjev Ministarstva ekonomskog razvoja, zadužila Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da izvrši inspekcijski nadzor luke „Lazure“ u Meljinama i da joj o tome podnese izvještaj u roku od 15 dana. Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su naveli kako su dvaput od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma tražili da obavi inspekcijski nadzor (21. oktobra i urgencija 15.novembra) ali da nisu dobili nikakvu povratnu informaciju iz tog vladinog resora. Urbanističko- tehničke uslove za izgradnju hotelskog rizorta izdalo je 2015.godine tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma. U postupku proglašenja luke nautičkog turizma, u skladu sa zakonskom procedurom, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva formiralo je komisiju koja je utvrdila da „Lazure“ ispunjava uslove za luku nautičkog turizma i izradilo nacrt odluke o proglašenju. Na tu odluku tadašnje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (sektor ribarstva) dalo je negativno mišljenje, a kao razlog se navodi nepoštovanje planske dokumentacije, kojom je pored luke nautičkog turizma predviđena i ribarska luka kapaciteta 108 vezova. Zbog tog negativnog mišljenja postupak je obustavljen do danas.



Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare