Studentski filmovi sa 10 fakulteta i akademija na festivalu u Herceg Novom
Studentske filmove koje je selektovala scenaristkinja Maja Todorović moći ćete da pogledate od 23. do 27. avgusta na kultnom mjestu – u amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina, koji je proteklih nedjelja uređen i spremno očekuje publiku zainteresovanu za ostvarenja autora koji su budućnost filma.

Na programu će se naći filmovi studenata: FDU Cetinje, FDU Beograd, AGRFT Ljubljana, ASU Sarajevo, ADU Zagreb, AU Banja Luka, AU Beograd, FDU Skopje, UNATC “I.L. CARAGIALE” iz Bukurešta, a ove godine po prvi put i film studenta Fakulteta za dizajn i medije Univerziteta Donja Gorica.

Filmovi koji su se našli u ovoj selekciji su vrlo raznoliki u svakom segmentu, ali ono što im je zajedničko jeste hrabrost da se iskreno i bez predumišljaja bave temama koje ih zaista zanimaju (a ne koje su „popularne“ ili „poželjne“) i to na način na koji osjećaju da treba, ne jureći da imitiraju stilove „velikih“ i priznatih autora ili autorki, ističe selektorka Maja Todorović.

Kako napominje, većina ovih filmova rađena je u vrijeme kad su na snazi bile COVID mjere i ograničenja, što je svakako umnogome uticalo na rad, otežalo same pripreme i snimanje, ali nije sputalo kreativnost autora i autorki.

Vjerujem da vas nijedan od ovih filmova neće ostaviti ravnodušnim i „praznim“ – u njima možete pronaći i prepoznati sebe i svijet oko sebe, ili ući u „drugi svijet“, ali opet se vratiti na (samo)spoznaju. U ovim autorima i autorkama leži budućnost filma. Oni su djeca filma, poručuje Todorović, Novljanka koja je odrastala uz Festival i čiji filmovi su bili prikazivani u ovom segmentu programa.

Osim filmova u takmičarskom dijelu, ove godine su na programu i dva ostvarenja van konkurencije: Going Diaspora Damira Mehića i Sjeverni pol, kratki igrani film Marije Apčevske.

Mehić je student prve godine Filmske škole u Lođu, Poljska (Szkoła Filmowa w Łodzi) sa kojom smo, zahvaljujući Damiru, ostvarili saradnju i u planu je da se iduće godine u selekciji nađu i filmovi sa ove filmske škole, objašnjava Todorović.

Film Marije Apčevske Sjeverni pol imao je svjetsku premijeru u okviru zvanične selekcije festivala u Kanu, a zahvaljujući uspjehu i nagradama na festivalima, našao se među kratkim filmovima koji se kvalifikuju da budu nominovani za nagradu Evropske filmske akademije. Autorka filma, Marija Apčevska je kao studentkinja FDU Skopje bila u studentskoj selekciji festivala sa svojim filmom Bardo.

Program selekcije studentskog filma

Prvog dana, 23. avgusta na programu će se naći četiri filma studenata Nacionalnog univerziteta za pozorište i film I.L. Caragiale iz Bukurešta: S ljubavlju, vaš sin čiji autor je Ștefan Lordache, Kada se oblaci zbliže koji potpisuje Daniel Iulian Popa, Dan kada je Vali pomjerio svoj TV Vladuta Iosefa, Ljubavne priče u pokretu Carine Dașoveanu i Planiranje ljeta koji potpisuje Alexandru Mironescu, kao i dva ostvarenja sa Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, Mir autora Gabriela Camaja i film Andrije Mugoše Ječam žela.

Na programu za 24. avgust su ostvarenja studenata sa Fakulteta dramskih umjetnosti Beograd: Izgubljeni dani Jovane Avramović, Krotki Jovana Dimovskog, Polica Matije Lukača, Za vikend gajbi lastom sa autokomande u 15 do 5 da ne bih plaćao peronsku 170 dinara autora Danila Lazovića i film Miladin Đorović koji potpisuje Novak Šipetić. Iste večeri biće prikazan i film Luča mikrokozma Milana Bajčetića, studenta Fakulteta za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica.

Treće večeri, 25. avgusta studentkinja Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Isidora Ratković predstaviće se filmom Zašto ne zaplešeš?, a Akademija dramske umjetnosti Zagreb ostvarenjima pet studenata: Hej, hvala i tvojima Denisa Komljenovića, Sama Borne Zidarića, Fender Bojana Radanovića, Tuđa posla Andrije Tomića i Dete Karle Jelić.

Na programu za 26.avgust su ostvarenja sa Akademije za pozorište, radio, film i televziju iz Ljubljane: A noć ostaje Anžea Grčara, Slatki snovi, mama Aljoše Nikolića, Susjedi Juša Hrastnika i Rodna gruda Filipa Jembriha. Iste večeri biće prikazani i filmovi studenata Akademije umjetnosti Banja Luka: Koraci Vuka Rađena i Kad jutro svane Karmen Obrdalj.

Posljednjeg dana programa, 27. avgusta publici će se predstaviti studenti Akademije umjetnosti Beograd filmovima Na margini autora Jovana Dopuđa i Između nas Ane Butigan, kao i Fakultet dramskih umjetnosti Skoplje ostvarenjima Progesteror(n) Tine Veličković i Otuđenost Aleksandra Nestorovskog. Iste večeri biće prikazani i pomenuti vantakmičarski filmovi, Sjeverni pol Marije Apčevske i Going diaspora Damira Mehića.

Žiri koji će odlučivati o nagradama takmičarske selekcije studentskog filma čine: francuski producent, scenarista i reditelj Gijom de Sej, reditelj Nikola Ljuca i scenaristkinja Dunja Kusturica.

Selektorka Maja Todorović diplomirala je dramaturgiju na FDU u Beogradu. Njena drama Drekavac sa treće godine studija pobijedila je na konkursu za dramski prvijenac i postavljena je u Beogradskom dramskom pozorištu u režiji Milene Pavlović. Drama Kinez sa četvrte godine studija pobjeđuje na konkursu KFPD za najbolji dramski tekst za djecu, a postavljena je u Gradskom pozorištu u Podgorici, u režiji Anje Suše. Slijedi nagrada Crnogorskog narodnog pozorišta za najbolji dramski tekst za dramu Šćeri moja, koju u tom pozorištu režira Ana Vukotić. Napisala je drame: Antigona 1918 (SNP Novi Sad, režija: Milan Nešković) i Nečista krv (NP Beograd, režija Milan Nešković). Radila je kao dramaturškinja na brojnim predstavama u JDP-u, NP Banja Luka, Teatru Voklov u Rusiji, Narodnom pozorištu u Subotici. Scenaristkinja je filma Ajvar u režiji Ana Marie Rossi, filma i serije Toma u režiji Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca, filma Marko Kraljević koji režira Dejan Zečević, serija Žigosani u reketu i Dug moru (druga sezona), kao i brojnih kratkih igranih filmova.

35. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće održan od 22. do 28. avgusta 2022. godine, pod sloganom „Mi smo djeca filma“. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg-fest“.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga