Susret sa mladima „Youth talks“ održan u Herceg Novom
Susret je otvorio ambasador Francuske u Crnoj Gori, Kristian Timonije, porukom da je „mladost dio naše zajedničke budućnosti u Evropskoj uniji“.

Događaju u Dvorani Park prisustvovalo je tridesetak učenika novske Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“, Gimnazije Kotor, Srednje škole „Mladost“ iz Tivta i štićenici Dječijeg doma „Mladost“ iz Bijele.

Oni su imali priliku da o pitanjima EU otvoreno razgovaraju sa ambasadorom Timonijeom, predstavnicima ambasada Češke, Mađarske i Slovenije, kao i Regionalne kancelarije za saradnju mladih. Teme su bile demokratske vrijednosti, interkulturalni dijalog, ljudska prava i saradnja u multikulturalnom društvu.

Susret je upriličen povodom predsjedavanja Republike Francuske Savjetom Evropske unije, koje je aktuelno tokom ove godine. U skladu sa utvrđenim prioritetima predsjedavanja, Francuska će u narednom periodu imati za cilj da preduzme akcije i pokrene više evropskih omladinskih projekata, naveli su iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), koja je partner francuskog predsjedništva u oblasti saradnje mladih u regionu Zapadnog Balkana.

Kako informišu, „Youth Talks“ želi da okupi mlade ljude uzrasta od 15 do 25 godina, koji dolaze iz različitih krajeva Crne Gore i pripadaju različitim etničkim, nacionalnim i vjerskim grupama. Događaj u Herceg Novom je prvi u nizu, a uslijediće susreti u Ulcinju, Pljevljima i Beranama.

„Glavna karakteristika “Youth talks“ je otvorena i interaktivna diskusija o temama koje se tiču Evropske unije sa predstavnicima ambasada EU u Crnoj Gori i RYCO. Kroz jedinstveni program aktivnosti slobodnog dijaloga sa zamjenicima ambasadora država članica EU, predstavnicima francuske ambasade i lokalne kancelarije RYCO, mladi će dobiti priliku da se direktno obrate donosiocima odluka i saznaju više o EU, njenim vrijednostima, kao i dostupnim mogućnostima koje im nude organizacije kao što je RYCO“, navode organizatori.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je međuvladina organizacija uspostavljena od strane premijera šest vlada zemalja Zapadnog Balkana 2016. godine u Parizu, sa ciljem da promoviše duh pomirenja i saradnje među mladim ljudima u regionu kroz programe omladinskih razmjena. Misija ove organizacije ogleda se u podršci inicijativama koje promovišu pomirenje, regionalnu mobilnost mladih i saradnju, učešće u društvenom i političkom životu, težeći sveukupnom jačanju regionalnih veza, kao i doprinosu svim reformskim procesima u okviru evropskog integracionog procesa.

RYCO je od strane Evropske unije prepoznat kao važan i pouzdan partner u misiji unaprijeđenja procesa pomirenja kroz ulaganja u projekte prekograničnih razmjena mladih ljudi. RYCO je do sada podržao 110 projekata i procjenjuje se da je oko 25.000 mladih ljudi iz regiona do sada učestvovalo u ovim programima.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga