• Početak
  • Vijesti
  • Naš grad
  • Tržište u Herceg Novom lani obilježile znatno uvećane cijene i veliki promet, najveći kupci Njemci

Nekretnine

Tržište u Herceg Novom lani obilježile znatno uvećane cijene i veliki promet, najveći kupci Njemci

Prošlu godinu je obilježila eksplozija tržišta nekretnina i mnogo se prometovalo. Početak ove godine je drugačiji, jer trenutno u gradu imamo deficit kvalitetnih nekretnina, kazao je Veselin Dragaš
Prošlu godinu je obilježila eksplozija tržišta nekretnina i mnogo se prometovalo. Početak ove godine je drugačiji, jer trenutno u gradu imamo deficit kvalitetnih nekretnina, kazao je Veselin DragašTržište nekretnina u Herceg Novom prošle godine su obilježile znatno uvećene cijene i veliki promet, a početak ove deficit kvalitetnih nekretnina i previsoke cijene kvadrata stambene jedinice. Najveći kupci nekretnina lani su bili Njemci, a potom Rusi. Vlasnici agencija za promet nekretnina u gradu smatraju da bi cijene bile umjerenije da nije stranaca. Predsjednik Grupacije agencija za nekretnine i vlasnik agencije za nekretnine Forte mare u Herceg Novom Veselin Dragaš kaže da ovakvoj situaciji treba dodati i pat poziciju na realaciji prodavac-kupac.

Prošlu godinu je obilježila eksplozija tržišta nekretnina i mnogo se prometovalo. Imali smo čak veću potražnju od ponude. Početak ove godine je drugačiji, jer trenutno u gradu imamo deficit kvalitetnih nekretnina. Lani su prodate kvalitetne nekretnine u Starom gradu, pojasu ispod magistrale i još nekoliko atraktivnih lokacija. Ono što je ostalo za prodaju se ne prodaje po realno uređenim cijenama – kazao je Dragaš dodajući da se nerijetko dešava da se stranci kada čuju cijenu naprosto okrenu i odu. Cijena kvadrata u novogradnji otišla je „u nebesa“.

– Kvadrat nekretnine u novogradnji se kreće od 4.000 do 5.000 eura. Iznad magistrale kvadrat novogradnje se kreće od 2.500 do 2.700 eura, u Baošiću doseže i 3.000 eura. U Bijeloj je u rasponu od 2.000 do 3000 eura – ističe Dragaš.

Prema njegovim riječima, Njemci su bili apsolutno iznenađenje kada je riječ o kupovini nekretnina u Crnoj Gori, pa i u Novom. Najviše nekretnina prodato je u naseljima Savina i Topla 1

– Trenutno je na relaciji kupac-prodavac jedna vrsta pat pozicije. Kupaca ima i nekretninu bi oni platili po realnoj cijeni, ali prodavac ne želi da je spusti i iz ove pozicije se teško može izaći. S druge strane, moram istaći da su Njemci bili apsolutno iznenađenje prošle godine, pa i tokom ove. Oni su najviše kupovali nekretnine, za njima slijede Rusi, a ima i Poljaka i Švajcaraca koji se sve češće odlučuju za kupovinu nekretnine na ovim prostorima –kazao je Dragaš.

Najviše interesovanja za priobalje

Prema riječima Mihaila Pečurice, vlasnika jedne od agencija za promet nekretnina, najveće interesovanje kupaca vlada za nekretnine u blizini mora.

– Traže se nekretnine koje se nalaze ispod magistrale, sa pogledom na more, novogradnja, jednosobni i dvosobni stanovi. Takođe, cjelokupna hercegnovska rivijera je u potražnji. Smatram da cijene nekretnina neće padati, nego će rasti – ocijenio je Pečeruca.

I on ističe da su cijene za neke od nekretnina naprosto previsoke, ali i da su klijenti zbog živog tržišta i promjena na njemu često neodlučni po pitanju prodaje,

– Veliki broj ljudi je neodlučan. Ne znaju kakva će biti situacija i jednostavno se ne usuđuju da prodaju nekretninu, jer nisu sigurni šta mogu očekivati, odnosno šta mogu kupiti, kada uspiju da prodaju nekretninu – kazao je Pečurica.

Naglašava da prate tržište nekretnina i u Evropi, koje polako ide ka smirivanju, pa očekuje da će do usporavanja doći i na domaćem tržištu.

– Tržište nekretnina u Evropi već malo hladi iz razloga jer je vezano za kredite i banke, a banke su podigle kamatnu stopu. Očekujem da će i kod nas doći do usporavanja na tržištu nekretnina – konstatovao je Dragaš.

Apel prodavcima

Vlasnici agencija apeluju na prodavce da urede nekretninu kada već žele da je prodaju po visokoj cijeni.

– Cijene stanova na pojedinim atraktivnim lokacijama porasle su i do sto odsto. Donja granica je 1.500 eura po kvadratu, a gornja 3.000 eura i više. Najviše cijene su oko Portonovog u Kumboru. Tu je napravljeno par zgrada, a vlasnici drže cijenu i jednostavno ne žele da je spuste, jer je to sigurno jedno od najatraktivnijih naselja u Boki kotorskoj, ako ne i u Crnoj Gori – kazao je Pečurica.

Podsjetimo da su dešavanja u Ukrajini uslovila povećanu potražnju stanova za iznajmljivanje, izbjeglica iz ove zemlje, ali i iz Rusije.

– Riječ je uglavnom o kratkoročnim rentama, na nekoliko mjeseci, ne na godišnjem nivou. Stanova ima, ali je potražnja ukrajinskih državljana velika – kazao je Dragaš, naglasivši da su i cijene rente u velikom porastu. Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu prošle godine povećana je za 20 odsto u odnosu na isti period 2021., a samo u prvih devet mjeseci 2021. godine ruski državljani kupili su u Crnoj Gori nekretnine u vrijednosti od oko 29 miliona. Da li će se promet na još uvijek živom tržištu nekretnina usporiti ili će se trend kupovine nastaviti vlasnici agencija imaju suprotstavljena mišljenja.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services