Skip to main content


Igalo

U Igalu još ne zvoni školsko zvono

Kako će se rasplesti ovaj višedecenijski Gordijev čvor, u kojem je javnost „bombardovana“ oprečnim informacijama s vrha, ali i obećanjima, pokazaće vrijeme koje često nije dobar saveznik
Kako će se rasplesti ovaj višedecenijski Gordijev čvor, u kojem je javnost „bombardovana“ oprečnim informacijama s vrha, ali i obećanjima, pokazaće vrijeme koje često nije dobar saveznikDa izgradnje novog školskog objekta u Igalu nema ni na vidiku svjedoči i činjenica da Vlada Crne Gore nije budžetom za 2023. godinu ni predvidjela sredstva u tu svrhu. Prethodno je objekat škole u PUP-u “ šetao“ od Ribarske ulice do Dječjeg odjeljenja Institituta Igalo, a da niko eksplicitno nije kazao da li je riječ o devetogodišnjoj ili srednjoj školi. Najzad, kada se obznanilo da će izmjenama PUP-a, škola ipak biti u naselju Šištet, te se sadašnja koalicija vratila na ideju prethodne DPS-Izbor, problem Instituta Igalo koji je mjesecima u fokusu javnosti nedavno je otvorio ambis – lokacija na kojoj je predviđena izgradnja škole i jeste i nije njihova. Zemljište se katastarski vodi na državu, a sve vrijeme porez za zemlju plaća Institut, pa je tako otpala ideja da država kupi zemlju od Instituta, Institut zatvori dio dugova, a škola se izgradi na tom mjestu. Pravna zavrzlama, čije je zapravo zemljište na kojem treba da nikne škola i dalje je aktuelno.Tamara Vujović, odbornica i poslanica Demokratske Crne Gore, izborila se za amandan koji je usvojen – da Vlada školu u Igalu, u 2023. godini tretira kao poseban projekat, te opredijelila (da li će i dati, ostaje da se vidi) 500.000 eura za konkurs za idejno rešenje i izradu glavnog projekata škole.

 

– Obećavam da ću koliko je na narednoj sjednici Vlade vidjeti gdje je došlo do zastoja, imajući u vidu ono što je predsjednik rekao, a to je značaj izgradnje ove škole i, sa druge strane, nepostojanje bilo kakvih barijera da se u najskorije vrijeme otpočne sa radom – kazao je tada ministar Vojinović. Prije toga, Vlada Crne Gore je dala saglasnost na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na izdavanje Urbanističko-tehničkih (UT) uslova za izgradnju kompleksa obrazovnih sadržaja u Igalu. Kako je pojašnjeno, kompleks će imati prostor za srednje stručno obrazovanje fizioterapije i fakultetsko obrazovanje primijenjene fizioterapije, kao i osnovno obrazovanje.

Od entuzijazma do konfuzije

Opština je 2021. godine formirala Radnu grupu koja je imala zadatak da utvrdi da li postoje prostorni, geodetski, građevinski i drugi preduslovi za izgradnju osnovne škole u Igalu. U sastavu radne grupe bila su Vesna Krivokapić iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Aleksandar Ašanin, državni sekretar Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, v.d. direktora Uprave javnih radova Boro Lučić, potpredsjednica Opštine Herceg Novi Vesna Samardžić, predsjednik lokalnog parlamenta Nikola Samardžić, sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo i Jelena Poledica iz Direkcije za imovinu i zastupanje. U aktivnosti je bila uključena i Vesna Bratić, tadašnja ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta. Mart 2021. donio je obećanje lokalne uprave da su preduzeti ozbiljni koraci u izgradnji škole koja bi koštala između 3,5 do 4 miliona eura. No, nakon početnog entuzijazma utihnulo je sve.

– Parcele koje se predlažu su u skladu sa planskom dokumentacijom PUP -a Opštine Herceg Novi i Prostornog plana posebne namjene za obalno područje. Ne postoji ni planska niti ijedna druga prepreka tako da se otvara mogućnost da se u sklopu Instituta Igalo, što i sama Opština Herceg Novi namjerava, reafirmiše prepoznatljivost u oblasti zdravstva i razvija zdravstvene usluge, a u to ime i izgradi dodatni kompleks obrazovnih sadržaja – kazala je ministarka Ana Novaković Đurović.

Kako će se rasplesti ovaj višedecenijski Gordijev čvor, u kojem je javnost „bombardovana“ oprečnim informacijama s vrha, ali i obećanjima, pokazaće vrijeme koje često nije dobar saveznik.

 Komentari

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nema nikoga doma


Povezani članci