FFHN-MFF

U okviru Filmskog festivala I revija nagrađivanih filmova studenata FDU-a

Selekcija filmova nastalih u produkciji Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje u periodu 2009 – 2021 godine dio je pratećeg programa 35. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala.U pitanju su, objašnjava rukovodilac studijskog programa Film i mediji, red. prof. dr Nikola Vukčević, dva slota nagrađivanih ispitnih filmova studenata svih generacija.

“Raduje nas prilika da i mi možemo da se podsjetimo nekih naših studenata iz vremena kada su bili na osnovnim i magistarskim studijima, u odnosu na činjenicu da su oni danas u najvećoj mjeri ili na postdiplomskim studijama ili već relevantni regionalni autori. Lijepa prilika za gledaoce, ali i za nas kao Fakultet da procijenimo šta smo sve radili od 2009. godine pa na dalje i raduje nas da smo u selekciji jubilarnog, 35. Festivala”, kazao je Vukčević.

Dr Jelena Mišeljić, prodekanica za međunarodnu saradnju FDU-a smatra da je ovo jako lijepa prilika da pokažu retrospektivu selektovanih radova, kao i da se publika upozna sa nekim ranim radovima ljudi koji su već sada poznati filmski autori I producenti.

“Za ovaj program je posebno važno to što mi posebno njegujemo, naročito u domenu međunarodne saradnje, odnose sa različitim festivalima iz regiona i šire i vrlo nam je važno da i na taj način pozicioniramo fakultet UCG, kao i rad naših studenata”, kaže Mišeljić.

U okviru Revije biće prikazana i dva studentska filma reditelja Seada Šabotića, ovogodišnjeg selektora programa dokumentarnog filma Filmskog festivala i saradnika u nastavi na FDU.

“Prikazujemo filmove Novljanina Ivana Salatića, koji je prije par godina imao svoj prvi debitantski dugometražni igrani film na Venecijanskom festivalu. Tu su i Senad Šahmanović, Bojan Stijović, Milorad Milatović, Zvonimir Grujić, Andrija Mugoša i drugi. Ovo je jedan lijep povod da se podsjetimo šta smo sve radili i da neke od tih filmova vidimo da li su i dalje autentični sa tim nekim problemima o kojima govore, sa tim nekim estetikama sa kojima su tada urađeni”, istakao je Šabotić.

Revija nagrađivanih filmova studenata FDU na programu je i večeras, od 18 časova, u Dvorani Park. Kompletan program Festivala možete naći na: www.filmfestival.meKomentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga