Umjetnici iz Britanije, Italije, Srbije gosti Zimskog strip vikendaFOTO: HSF

Novina u ovogodišnjem izdanju strip vikenda kooji nosi naziv VIIkend, zbog saradnje sa filmskom, tj. sedmom umjetnošću, a i po rednom broju ove zimske manifestacije, kako navode organizatori, je i lociranje određenih programa u Podgoricu.

„Zahvaljujući saradnji sa Britanskim savjetom i Filmskim centrom ove godine ćemo dio programa održati u glavnom gradu, gdje ćemo između ostalog u CUE hotelu organizovati panel diskusiju na temu ‘Kreativne industrije kao generator promjene’. Na panel diskusiji u petak 18. marta će svoja iskustva u razvoju Sjeverne Irske, kao sada svjetski izuzetno značajne filmske destinacije, prenijeti Vilijam Simpson, storiborder najpoznatije televizijske serije Igra prijestola i režiser Brajan Kirk, velika holivudska zvijezda, koji iza sebe ima serije poput Luter, Igra prijestola, Penny Dreadful, Dexter. Cilj je kroz priču o povezanosti devete umjetnosti, tj. storibordinga i storitelinga dati zamajac razvoju deficitarnih kadrova, ali kroz jedan sistemski pristup, kroz reformu obrazovnog sistema i uvođenje opšte filmske kulture i edukacije, uz pomoć novih zanimanja i predmeta koji bi se fokusirali na kreativnost, ali i nove tehnologije koje se danas koriste u filmu“, poručuju iz Hercegnovskog Strip Festivala.

Kako dodaju, ovog puta ta organizacija pokazala je koliko ozbiljno radi na vrhunskoj promociji Herceg Novog, Boke i Crne Gore, kao svjetski afirmisane destinacije posvećene kvalitetnom umjetničkom stvaralaštvu. U tom kontekstu će biti i masterklas koji će u subotu 19. marta u Herceg Novom u prostoru Trofejne sale PVK Jadran na hercegnovskom Škveru, održati Borivoj Grbić i Vilijam Simpson.

„Taj masterklas je besplatan, kao i svi programi na svim našim manifestacijama i glavnom festivalu u septembru i zimskom vikendu, a za njegovo pohađanje već imamo prijavljenih 50-ak mladih umjetnika sa svih naših obrazovnih ustanova vizuelnih umjetnosti, kao i 30-ak već afirmisanih umjetnika iz regiona“, objašnjavaju iz HSF-a.

Kako su naveli u programu VIIkenda onaj pravi stripovski sadržaj koji osim masterklasa, podrazumijeva crtanja za fanove, crtanje na majicama, druženje sa umjetnicima i radionice, biće organizovani u subotu 19. marta i nedjelju 20. marta na poznatim lokacijama na Škveru i glavnom trgu u Herceg Novom.

“U tim programima će pored pomenutih specijalnih gostiju učestvovati dvadesetak najpoznatijih strip umjetnika iz regiona među kojima su Esad Ribić, Dalibor Talajić, Mirko Čolak, Robert Solanović, Filip Andronik, Luka Cakić i drugi. Međutim, cijeli Sedmi vikend zvanično ćemo otvoriti u Galeriji Josip Bepo Benković gdje će biti izložba strip tabli iz nedavno objavljene trilogije stripa Zagor u kojem je naš drugar Valter Venturi uvrstio likove iz organizacije Hercegnovskog Strip Festivla“, poručuju iz HSF-a.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga