• Početak
  • Vijesti
  • Naš grad
  • Unaprijeđenje jedrenja u Boki zajednički interes države, Herceg Novog i Jedriličarskog saveza

Potpisan protokol o saradnji

Unaprijeđenje jedrenja u Boki zajednički interes države, Herceg Novog i Jedriličarskog saveza

Potpisivanje Protokola o saradnji na unapređenju jedrenja kao strateškog sporta u Boki kotorskoj bilo je povod za radni sastanak predstavnika Ministarstva sporta i mladih Crne Gore, Opštine Herceg Novi i Crnogorskog jedriličarskog saveza, koji je održan u Herceg Novom.
Potpisivanje Protokola o saradnji na unapređenju jedrenja kao strateškog sporta u Boki kotorskoj bilo je povod za radni sastanak predstavnika Ministarstva sporta i mladih Crne Gore, Opštine Herceg Novi i Crnogorskog jedriličarskog saveza, koji je održan u Herceg Novom.O aktivnostima na promociji jedrenja i poboljšanju uslova za bavljenje tim sportom, kao i o mogućim projektima u oblasti sporta i omladinske politike, sa ministrom sporta i mladih Vasilijem Laloševićem, direktorom Direktorata za sport Zoranom Jojićem i predsjednikom Crnogorskog jedriličarskog saveza Predragom Vukčevićem razgovarali su predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović, potpredsjednik Opštine Mirko Mustur, sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo i menadžer lokalne uprave Dušan Vukić.

„Iskoristili smo potpisivanje Protokola kao priliku da održimo radni sastanak i da se dotaknemo brojnih tema vezanih za sport u Herceg Novom, od klubova i infrastrukture do nekih novih predloga, ideja i priče o školskom sportu“, kazao je potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur. On je poručio da će lokalna uprava dati punu podršku realizaciji protokola o unaprijeđenju pozicije jedrenja.

Ministarstvo i Crnogorski jedriličarski savez obavezali su se da će, u saradnji sa primorskim opštinama, promovisati i realizovati aktivnosti kojima je cilj definisanje jedrenja kao strateškog sporta, te da će u Protokolu biti posebno istaknuta saglasnost primorskih opština da se jedrenje uvrsti u lokalna strateška dokumenta.

„Pokušaćemo da ovaj tradicionalni sport u Boki kotorskoj uključimo i u škole, te da mu damo onaj značaj koji mu apsolutno pripada. Da nije ništa drugo, ono što je uradio Milivoj Dukić u Tokiju kada je osvojio regatu mislim da predstavlja rezultat koji može da se poredi sa bilo kojom medaljom u pojedinačnom sportu sa drugih takmičenje, i da je to nešto što je uzdiglo jedriličarski sport u Crnoj Gori“, kazao je ministar Lalošević. „Pokušaćemo da ovaj tradicionalni sport u Boki kotorskoj uključimo i u škole, te da mu damo onaj značaj koji mu apsolutno pripada. Da nije ništa drugo, ono što je uradio Milivoj Dukić u Tokiju kada je osvojio regatu mislim da predstavlja rezultat koji može da se poredi sa bilo kojom medaljom u pojedinačnom sportu sa drugih takmičenje, i da je to nešto što je uzdiglo jedriličarski sport u Crnoj Gori“, kazao je ministar Lalošević.

Kako je objasnio, Ministarstvo sporta i mladih će odrediti stručno lice koje će zajedno sa Savezom i Opštinom elaborirati sve probleme i pitanja kako bi se kreirao prvo strateški okvir, a potom krenulo u realizaciju mjera i aktivnosti koje za cilj imaju razvoj jedriličarskog sporta, približavanje evropskim standardima i kvalitetnu promociju crnogorskih sportista, nautičkih i turističkih potencijala.

Takođe, Crnogorski jedrilicarski savez pripremiće predlog Strategije razvoja jedrenja u Crnoj Gori, za period koji će biti vezan za nacionalnu i lokalne strategije razvoja sporta u Crnoj Gori.

„Veoma smo zadovoljni što je jedrenje prepoznato kao sport od javnog interesa i izuzetnog značaja, naročito za primorske gradove. Protokol koji smo potpisali jer vjetar u leđa, zato što ćemo i administrativno ući u nacionalne i lokalne strateške planove razvoja sporta“, kazao je predsjednik Crnogorskog jedriličarskog saveza, Predrag Vukčević.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services